La nivel global, au fost administrate aproximativ șapte miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și aproape 50% din populația globului este vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin. Republica Moldova are o acoperire vaccinală de doar 25%, ceea reprezintă un pericol major de răspândire în continuare a virusului SARS-CoV-2. Subiectul a fost discutat în cadrul conferinței științifico-practice: „Împreună oprim pandemia COVID-19”, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, se atestă o scădere a acoperirii vaccinale cu vaccinurile din cadrul programului național de imunizare – cele împotriva rujeolei, difteriei, tusei convulsive. Practic pentru toate tipurile de vaccin, acoperirea vaccinală a scăzut cu mai mult de 5% față de anul 2019. Astfel, există riscul major de import al unor boli care nu au fost înregistrate de zeci de ani în Republica Moldova, precum difteria și poliomielita.
Directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, a declarat că obiectivul ANSP este reducerea morbidității și a mortalității provocate de COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente. „Doar prin eforturi comune putem reveni la viața socială anterioară”, a menționat Nicolae Jelamschi.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a declarat că după cum arată datele disponibile până în prezent, vaccinul împotriva COVID-19, similar vaccinurilor împotriva altor boli infecțioase, este soluția cea mai eficientă, cea mai sigură pentru a pune capăt pandemiei. Este foarte important să menținem pulsul noilor dovezi care apar, iar implicarea mediului academic, a catedrelor, a savanților, pentru a le transpune în recomandări practice.
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri, desfășoară Săptămâna Imunizării, în perioada 25-31 octombrie.