Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă îngrijorarea în legătură cu dispoziția emisă pe 24 martie de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, în contextul stării de urgență decretate de către autorități. Semnatarii constată, într-un apel public, că dispoziția a fost adoptată cu încălcarea legislației. Anumite prevederi din acest document îngrădesc grav libertatea de exprimare a furnizorilor de servicii media audiovizuale, transmite IPN.
În apel se amintește că, pe 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență, până pe 15 mai, în legătură cu situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19. Parlamentul a oferit un mandat larg de acțiune Comisiei pentru Situații Excepționale. La 23 martie, Comisia a adoptat o dispoziție prin care a declarat deliberative ședințele Consiliului Audiovizualului cu prezența a cel puțin patru membri, cu derogare de la prevederiledin Codul Serviciilor Media Audiovizuale, care cere prezența a cel puțin șase, din cei nouă membri.
Semnatarii menționează că pe 24 martie, Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului, a emis o dispoziție „cu titlu executoriu imediat pentru toți subiecții Codului Serviciilor Media Audiovizuale”, care se aplică pe întreaga durată a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova. Semnatarii sunt deosebiți de alarmați de un punct din dispoziția președintelui CA, care prevede că pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii, moderatorii, redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern, unicele surse sigure, veridice, imparțiale și echilibrate fiind autoritățile publice competente din țară și de peste hotare – Comisia pentru Situații Excepționale, Guvernul, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății.
De notat, decizia președintelui CA vine după ce mai mulți medici au declarat jurnaliștilor că sunt nevoiți să muncească fără echipament de protecție, dezinfectanți și fără salarii. În același context, pe 24 martie, avocatul poporului a anunțat despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie din aceleași motive. Totodată, pe 23 martie, avocatul poporului a atenționat că este crucial rolul jurnaliștilor și că aceștia au nevoie de acces la informații despre starea reală a lucrurilor.
Organizațiile neguvernamentale de media și Platforma Națională a Forumului Societății Civile atenționează că impunerea unor prevederi de acest fel de către președintele CA afectează grav pluralismul mediatic în Republica Moldova. Considerăm că se instituie restricții nejustificate la limita cenzurii. Pentru jurnaliști aceste prevederi ar putea însemna imposibilitatea de a asigura diversitatea de opinii, fiindu-le încălcat dreptul accesului la informație, iar pentru cetățeni – lipsa accesului sau acces limitat la informație și surse credibile care ar putea relata un alt punct de vedere decât cel oficial.
Organizațiile semnatare îi solicită președintelui Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, să revoce sau să anuleze dispoziția din 24 martie. Membrilor CA li se solicită să condamne asemenea practici de subminare a autorității instituționale și limitare a libertății de exprimare. Parlamentului și Comisiei pentru situații excepționale li se solicită să urmărească activitatea instituțiilor care invocă abuziv starea de urgență din țară și adoptă acte prin care se limitează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.