În unele sate de pe acum nu este destulă apă în fântâni şi nimeni nu ştie ce va fi mai departe.
„Primăriile de mult dau alarma, în o treime din fântâni nu este apă. Nu demult am fost la Agronomovca, Todireşti, Teşcureni, Corneşti, Petreşti, am luat mostre de apă. Calitatea ei, în majoritatea cazurilor, nu corespunde normativelor chimice şi biologice. Acum îi sfătuim pe toţi să cureţe şi să dezinfecteze fântânile”, spune Serghei Malenda, medic igienist la Centrul Sănătate Publică Ungheni.
O salvare, fie doar pentru 12 sate, ar fi putut deveni apeductul despre care se vorbeşte de mult şi care în prezent aprovizionează cu apă doar 400 de consumatori casnici. În tot cazul, această cifră a numit-o Grigore Popa, administratorul ÎM „Apă comuna Mănoileşti”. Dintre instituţiile publice are apă doar şcoala primară din Rezina şi consumatori casnici în Vulpeşti, Rezina, Novaia Nicolaevca, Grozasca şi Floriţoaia Veche.
S-a dovedit că traseele de apeduct şi rezervoarele pentru apă se află la marginea satelor, iar reţele locale nu sunt, deci, construirea lor e o sarcină a autorităţilor locale.
Valentina Grosu, primara comunei Mănoileşti, spune că proiectul „12 localităţi şi 12 mii de persoane aprovizionate cu apă” s-a încheiat. Dar el ar fi adus apeductul până la sate şi instituţiile publice. Înseamnă că cele din urmă au apă? Nu, pentru că în prezent primăria se ocupă de realizarea altui proiect, cu susţinerea Fondului Ecologic, privind racordarea caselor sătenilor la apeduct, de aceea nu pot fi alimentate cu apă şcoala şi grădiniţa de copii. Lucrările încă nu sunt terminate. Banii pentru cele patru etape – un milion de lei – încă nu i-au primit, deşi punctul final urma să fie pus la sfârşitul lui iulie. Acum în comună au apă 320 de consumatori. Interlocutoarea a mai menţionat că dacă în fântânile din Mănoileşti şi Vulpeşti apă este, ce-i drept, nu de cea mai bună calitate, în Rezina şi Novaia Nicolaevca nu este, de aceea aici oamenii cu mai mare plăcere conectează casele la apeduct.
De nu s-ar întâmpla aşa, cum a fost de mai multe ori, şi din nou milioanele vor fi îngropate în pământ. Acest apeduct, se zice, a costat vreo 28 de milioane de lei şi deocamdată e doar pentru 401 de consumatori.