Problema calității apei a fost recent discutată la Biblioteca Publică „Dumitru Moruzi” din cartierul Dănuțeni în cadrul clubului de lectură „Vârsta de aur”, constituit doar din femei care își desfășoară activitatea în diferite domenii.
Discuția a fost desfășurată în contextul Zilei Mondiale a apei, care se marchează pe data de 22 martie. Cea care a explicat celor prezenți calitatea apei pe care o utilizăm a fost Natalia Bambuleac, consultantă a unei companii japoneze de echipamente pentru purificarea apei. Prin efectuarea unor analize chimice și a unui utilaj performant, un dispozitiv care purifică apa, invitata a demonstrat că în țările dezvoltate accentul pe calitatea apei este pus la un nivel înalt și că în țara noastră cetățenii în mare parte consumă apă nu de cea mai bună calitate.
„Este cunoscut faptul că 70% din organismul uman este constituit din apă, iar hidratarea cu apă calitativă previne apariția multor boli. De multe ori credem că apa pe care o consumăm conține toate elementele necesare organismului, însă realitatea ne demonstrează viceversa”, a menționat Natalia Bambuleac. Calitatea precară a apei a generat discuții în rândul participantelor la activitate. Unele din ele au menționat că în mare parte îmbolnăvirile în rândul cetățenilor sunt din cauza calității neadecvate a apei. „Desigur această problemă este una stringentă din cauza poluării solurilor și a apelor din râuri, a gunoiștilor din apropierile izvoarelor și fântânilor. Acest aparat, care are proprietatea de a purifica apa, este minunat, însă noi suntem săraci și nu dispunem de posibilități pentru a-l avea. Poate în țările dezvoltate oamenii sunt asigurați în acest aspect. Nouă nu ne rămâne decât să avem grijă de fântâni, râuri, izvoare pentru a le menține curate, or, la acest capitol avem încă mult de lucrat”, a menționat Elena, membră a clubului „Vârsta de aur”.
„Noi am considerat că este oportun să punem în discuție o asemenea temă, deoarece trebuie să fim informați ce apă utilizăm și ce putem face pentru a redresa ceva. Iată, de exemplu, eu am adus apă din două fântâni, care se consideră curate în cartierul Dănuțeni, precum și apa pe care o primim centralizat. În urma analizei efectuate cu ajutorul acestui aparat performant s-a demonstrat cât de cât că această apă corespunde parametrilor de a fi utilizată, însă cunoaștem că multe fântâni astăzi sunt lăsate de izbeliște, nefiind clorate, conțin apă cu impurități, pesticide și alte elemente dăunătoare pentru sănătate. Sperăm că prin asemenea activități sensibilizăm publicul prezent despre anumite lucruri importante ce fac parte din viața noastră”, a concluzionat bibliotecara Lidia Sinighin, coordonatoarea clubului „Vârsta de aur”.
Potrivit bibliotecarei, Galina Mistreanu, în cadrul clubului „Vârsta de aur” sunt abordate diverse tematici care prezintă interes în rândul femeilor, cum ar fi: croșetat, broderie, secretele frumuseții și probleme de sănătate.