Medicii, în ultimul timp, tot mai des ne încurajează să bem apă. Argumentele lor sunt destul de concludente: fără apă organismul se deshidratează, ceea ce duce, în cazul copiilor, la scăderea performanţelor şcolare, capacităţii de învăţare, ca mai apoi să stimuleze apariţia unor afecţiuni medicale severe.Dovezile sunt convingătoare, iar părinţii sunt rugaţi să încurajeze formarea deprinderii sănătoase de a bea apă, indiferent de vârsta copiilor lor. Poate de aceea, instalarea în şcoli şi grădiniţe a aparatelor cu apă îmbuteliată a devenit nu atât o normalitate, cât mai mult o modă.
Dacă în liceele din oraşul Ungheni, aceasta se practică de mai mult timp, iată că apa îmbuteliată este tot mai des preferată şi de către copiii din şcolile din sate. Ion Oboroc, directorul Gimnaziului Chirileni, spune că este deja al doilea an, de când este utilizată această metodă de asigurare cu apă potabilă a tuturor copiilor din şcoală: „Pentru elevii claselor primare buteliile au fost instalate în clasă, iar pentru cei de vârstă gimnazială – în hol.
Avem 10 butelii cu apă, ceea ce presupune că suntem asiguraţi aproximativ pentru o lună”. Cheltuielile sunt suportate de către asociaţia de părinţi, unde fiecare membru achită 10 lei lunar.
Raisa Amariţe, directoarea Gimnaziului Cioropcani, spune că la ultima şedinţă cu părinţii au decis că, începând cu anul acesta, la fel, vor prelua această practică: „Părinţii sunt de acord, în plus, primarul ne-a asigurat că va lua legătura cu o firmă de distribuire a apei potabile îmbuteliate”. Directoarea a mai adăugat că părinţii nu vor avea cheltuieli suplimentare, fiind acoperite din bugetul asociaţiei părinteşti.
Olga Coşpormac, mama unui elev din clasa a IV-a, Şcoala Primară „Spiridon Vangheli”, or. Ungheni, spune că au început să procure apă îmbuteliată încă cu trei ani în urmă: „Achităm în fiecare lună o sumă nesemnificativă, doar o butelie de apă de 19 litri costă în jur de 50 de lei, iar în clasă sunt 32 de copii”.
Cu toate acestea, alţi părinţi spun că nu sunt de acord că anume aşa, adică, procurând centralizat apă îmbuteliată, îi obişnuim pe copii să bea apă cu regularitate. „În fiecare dimineaţă îi dam copilului o sticlă de apă de jumătate de litru, pe care o consuma fie în clasă, fie în drum spre casă. În plus, majoritatea modelelor de genţi pentru şcolari sunt prevăzute cu un compartiment aparte pentru sticla cu apă. Nu văd nicio diferenţă: ori să aibă cu el o sticlă de apă, pe care o poate bea când doreşte, sau să poarte o cană pentru apă în geantă, de parcă ar fi un ostaş”, spune Oleg Iuteş, tatăl unui copil din clasa a IV-a, LT „Aleksandr Puşkin”, or. Ungheni.
Se vehiculează că apa potabilă distribuită de una dintre companiile de îmbuteliere a apei nu ar corespunde normelor sanitare, iar pompele şi filtrele de apă se astupă cu impurităţi foarte repede. Raisa Popovici, directorul Centrului Sănătate Publică Ungheni, nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma informaţia respectivă. În schimb, alte surse din cadrul centrului le-au sugerat părinţilor şi administraţiilor şcolilor să insiste ca distribuitorul să le prezinte certificatul de conformitate pentru fiecare lot de apă.