Anual în Republica Moldova peste 5 mii de persoane își pierd viața din cauza consumului sau expunerii la tutun. Potrivit unui studiu național, 3 din 10 adulți cu vârstele cuprinse între 18 și 69 de ani fumează activ. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul în care în a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua națională de renunțare la consumul de tutun, transmite IPN.
Potrivit aceluiași studiu, fumează activ mai mulți bărbați. Numărul fumătorilor este în creștere, mai ales în rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 25 ani, atât bărbați, cât și femei.
Specialiștii în sănătate publică atenționează că toate produsele din tutun – țigaretele, tutunul de rulat, tutunul pentru narghilea, tutunul încălzit – HEETS, cât și produsele conexe, cum ar fi țigaretele electronice și produsele din plante pentru fumat sunt un pericol și afectează grav sănătatea și viața consumatorilor și a celor din jur.
Nu este foarte ușor de a renunța la fumat din cauza dependenței cauzate de nicotină. Însă consilierea medicală și tratamentul dependenței de nicotină pot dubla șansele unui consumător de a renunța cu succes. Este demonstrat că un simplu sfat din partea lucrătorilor medicali poate crește ratele de succes de a renunța cu până la 30%, în timp ce consilierea intensivă, crește șansa de a renunța cu 84%.
Pentru mai multă informație despre modul de a renunța la fumat, persoanele pot accesa platforma www.prosanatate.md sau 0 800 10001 –linia verde a Dispensarului Republican de Narcologie. Aici fumătorii pot obține acces la serviciile de consiliere și la programele de renunțare la fumat.