Sâmbătă inspirațională pentru mai multe femei din raionul Ungheni. Oportunitatea de a învăța ceva nou și productiv în domeniul în care activează le-a scos din casă, chiar și în weekend, timp în special dedicat familiei. Doamne de succes, inițiatoare în afaceri, dar și viitoare antreprenoare s-au prezentat la data de 15 februarie la un curs de instruire cu tematica „Negocierea și argumentarea eficientă – tehnici și strategii”.
Activitatea a fost sus-ținută de Angela Gladei, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova și a fost organizată în cadrul programului WeGrow, finanțat de USAID Moldova. Specialistă în domeniul economiei, Angela Gladei le-a explicat antreprenoarelor cum ar trebui să se pregătească pentru o negociere, cum trebuie să-și studieze partenerul și de ce ar trebui să țină cont, astfel ca negocierea să fie una de succes și să se sondeze cu un parteneriat de lungă durată, bazat pe adevăr și încredere. „Mă bucur că femeile din Ungheni s-au mobilizat, au fost active, sunt interesate și vor să facă ceva mai mult. Un antreprenor trebuie să aibă 3 aspecte de bază, să știe ce își dorește, să își cunoască concurența și să aibă spiritul antreprenorial, care ține de încrederea în sine și energie. Pentru a putea face față provocărilor, ai nevoie de mult curaj, inovație și creativitate” ,a precizat experta.
Idei sunt, curajul lipsește
Deși multe din femeile prezente la curs aveau careva idei de afaceri la care aspiră de mai mulți ani, ele au recunoscut că le lipsește curajul și faptul că nu au știut de unde s-ar putea informa despre etapele înființării unei afaceri. Elena Viscun este una din femeile, care ar dori să își deschidă o mică afacere. După ce a fost plecată mai mulți ani peste hotare, acum dorește să își pună bazele unei crescătorii de iepuri și asta pentru a-și asigura traiul decent alături de copii săi, care i-au lipsit în ultimii ani. Cu planuri la fel de mărețe, dar cu frica de a nu investi într-o afacere, care ulterior s-ar putea dovedi a fi una neprofitabilă, se luptă și Natalia Mihăilă, stabilită de mai mulți ani în Rusia. Deși se bucură de o afacere prosperă acolo, dorul de copii o macină și ar dori să se întoarcă acasă, să investească aici într-o afacere, însă dânsa spune că îi este greu să aleagă domeniul, întrucât nu cunoaște cererea pieței, iar o eventuală pierdere a banilor, câștigați cu atâta greutate, o stagnează.
Atât membrii asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, cât și partenerii lor din teritoriu, Asociația Obștească pentru copii și tineret „Făclia” în frunte cu Angela Ciocîrlan le-au asigurat antreprenoarelor sprijin și ghidare în planificarea afacerilor.
Tot în susținere celor care vor să-și facă o afacere la ei acasă, Ludmila Ursatiev, șefa secției Economie și Reforme din cadrul Consiliului Raional amintește de proiectul „PARE 1+1” creat de guvern. Acest program te ajută să învestești eforturile din străinătate, astfel încât să devii propriul șef, oferindu-ți pentru fiecare leu investit încă unul. „Conform bilanțului pentru anul trecut de pe urma proiectului au avut de câștigat 4 beneficiari, 2 din mediul rural și 2 din mediul urban. În cadrul programului ODIM pentru femeile în afaceri au avut de câștigat 8 antreprenoare, 4 din mediul rural și 4 din mediul urban” comunică dânsa.