La Ungheni a avut loc un seminar de instruire cu genericul „Prevenirea şi eliminarea discriminării”. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai societăţii civile şi mass-media. La finalul seminarului, ei toți au primit câte un certificat de participare.
Subiectele abordate la seminar s-au referit la conceptul de discriminare, cine sunt cei discriminaţi şi care sunt mecanismele naţionale de protecţie. Viorica Bucătaru, director de program în cadrul Asociaţiei pentru politica externă, a spus că astfel de seminare au fost desfăşurate în mai multe localităţi din ţară şi sunt organizate pentru a populariza legea antidiscriminare, care protejează drepturile cetăţenilor: „Publicul prezent la seminar au contact cu cetăţenii şi pot să le explice ce drepturi au, cum să nu le fie acestea îngrădite, să evite discriminarea”.
Participanții, pe lângă audierea informaţiilor prezentate, au adresat întrebări, au propus exemplele proprii când o persoană este discriminată, în ce circumstanţe te simţi discriminat direct sau indirect. Din spusele Oxanei Gumenaia, preşedinta Consiliului antidiscriminare, persoanele cu dizabilităţi sunt frecvent discriminate anume din cauza că nu este dezvoltată infrastructura conform necesităţilor lor: „Fenomenul de discriminare reiese din istoricul nostru, din convingerile sau mentalitatea pe care o avem. Totuşi fenomenul discriminării este unul practic, pe care fiecare poate să îl evite sau să îl denunţe”.
Potrivit vorbitorilor, a fost realizat un sondaj, rezultatele căruia arată că mai mult de 80 la sută din cetăţenii din R. Moldova consideră că în ţară există discriminare. În opinia respondenţilor, factorii care conduc la acest fapt sunt: mărirea diferenţei dintre bogaţi şi săraci, pierderea valorilor morale, autorităţile nu au o poziţie fermă în eradicarea discriminării şi nu există cadrul legal de luptă împotriva acestui fenomen. Grupurile de persoane nedreptăţite cel mai frecvent sunt oamenii săracii, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi, femeile, romii.