Pe mesele copiilor din grădinițele Republicii Moldova continuă să fie puse cantități prea mari de pâine, crupe, paste făinoase și produse de patiserie. Acestea depășesc cu mult normele fiziologice de consum pe zi pentru un copil. În școli, deficitul de produse alimentare precum carnea, lactatele, legumele și fructele proaspete este și mai mare. Constatările au fost făcute de specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică într-un raport făcut public astăzi. Studiul se referă la anii 2016 — 2018, scrie jurnal.md.
Autorii raportului spun că, în același timp, în grădinițe s-a constatat o scădere a deficitului de produse alimentare. Astfel, a existat o creștere a cantității de legume și fructe proaspete consumate, dar NU și în raioanele Cahul, Florești, Ștefan Vodă, Cimișlia, Strășeni, Ceadâr-Lunga, Ocnița, Soroca și Rezina. În instituțiile de învățământ preșcolar din raioanele Ștefan Vodă, Cahul, Soroca, Strășeni și Râșcani a existat un deficit de lapte. Mai puțină carne decât necesarul au mâncat copiii de grădiniță din raioanele Fălești, Criuleni, Cimișlia, Ialoveni și Nisporeni.
Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au mai constatat că și cantitatea de unt, brânză, ouă și pește a fost mai mică decât ar trebui. Situația a fost și mai proastă în școlile primare, gimnazii și licee. Experții ANSP spun că aici deficitul de produse alimentare este și mai evident.
Puțină carne au mâncat elevii din raioanele Cahul, Căușeni, Florești, Leova, Nisporeni, Ocnița și municipiul Bălți. O criză de lactate în meniu a existat în raioanele Căușeni, Anenii Noi, Basarabeasca, Rezina, Hâncești, Leova, Ialoveni, Nisporeni și municipiul Bălți. Mai rar decât ar trebui, elevii au văzut pe mesele din cantine legume și fructe proaspete. Este vorba în special de cei din raioanele Cahul, Florești, Călărași, Basarabeasca, Leova, Vulcănești, Glodeni, Strășeni, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni, Hâncești, Ialoveni și Ocnița. În context, medicii recomandă asigurarea tuturor elevilor de gimnaziu, iar în perspectivă și a celor de liceu, cu prânzuri gratuite. Asta pentru că s-a înregistrat o creștere a numărului de copii cu boli ale sistemului digestiv.
Raportul aici.