Istoria Ansamblului de muzică și dans popular „Struguraș” de la Palatul de Cultură din Ungheni începe pe la mijlocul anilor 50 ai secolului al XX-lea. Până în prezent, nu a fost găsit nici un act care să confirme oficial data exactă a creării acestuia. Există, însă, amintirile celor care au pus începuturile a ceea ce urma să ajungă actualul „Struguraș”.
„În clubul nostru mic se adunau tineri cu inimi fierbinți, inițiatorul fiind tânărul conducător artistic Gheorghe Sasu. Oameni de diferite profesii participau activ în toate activitățile clubului, în pofida tuturor greutăților (nu existau costume, instrumente muzicale etc.). Ei concertau în fața oamenilor muncii din oraș, din colhozuri și sovhozuri”, se arată într-un album, realizat cu zeci de ani în urmă și care se păstrează la Palatul de Cultură din Ungheni.
Potrivit aceleiași surse, din anul 1946 până în 1955, au fost prezentate peste 500 de concerte. Tot aici e menționat și anul în care acest colectiv a obținut numele „Ansamblul popular de cântece și dansuri „Struguraș”. Era 1961.
În cei 75 de activitate, ansamblul „Struguraș” a prezentat mii de spectacole, a cutreierat fosta URSS în lung și-n lat, a adunat zeci de trofee de la festivaluri și concursuri internaționale.
De-a lungul anilor, ansamblul a avut:
– 7 dirijori, cel mai longeviv fiind Gheorghe Sasu (20 de ani), urmat de Constantin Alcaz (18 ani) și Nicolae Arseni (15 ani);
– 6 coregrafi, printre care: Nina Pricladov (27 de ani în funcția respectivă), Evghenia Semionova, prima coregrafă a colectivului (17 ani).
De notat că cei mai longevivi conducători ai ansamblului, dirijorul Gheorghe Sasu și coregrafa Nina Pricladov, au primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Ungheni”.
Ansamblul „Struguraș” a prezentat spectacole și pe scene din România (prima deplasare fiind în 1956), Irac, Spania, China, Iugoslavia, Serbia, Grecia, Polonia etc. Nici un spectacol de anvergură din Ungheni nu are loc fără participarea acestuia.
La final de an, revista de etnografie, folclor și cultură contemporană, „Realități culturale”, a dedicat întreaga ediție Ansamblului „Struguraș” din Ungheni.