Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că a luat act de declarația prin care Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară, în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, cer, în termen de 10 zile, plafonarea prețurilor la carburanți, transmite IPN.
Potrivit ANRE, începând cu 12 mai a fost inițiată procedura de elaborare a proiectului unei noi Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. În cadrul acestui proces, în cadrul mai multor ședințe publice, ANRE a supus consultărilor noua Metodologie, astfel încât toate părțile interesate să poată înainta propuneri referitor la noul act de reglementare.
La această etapă, în conformitate cu prevederile legale, proiectul Metodologiei se află la faza obligatorie de expertizare și avizare la instituțiile de resort, urmând ca pe parcursul săptămânii următoare să fie stabilită data exactă a ședinței publice de aprobare a acesteia. „Pe această cale, ANRE reiterează rugămintea adresată structurilor respective să prezinte avizele corespunzătoare într-o perioadă cât mai scurt posibilă, pentru încorporarea propunerilor acestora în textul actului elaborat, scopul final fiind îmbunătățirea conținutului acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că noua Metodologie urmează a fi elaborată și aprobată în termen de o lună de la data publicării Legii pentru modificarea Legii nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere în Monitorul Oficial. ANRE depune toate eforturile pentru ca noua Metodologie să fie examinată și aprobată într-o ședință publică a Consiliului de Administrație al Agenției, până la data de 14 iunie, se mai spune în nota instituției.
Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” și Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară au cerut „readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale”. În caz contrar, agricultorii își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi vor cere demisia conducerii acestor instituții. | | |