Circa 60 de angajați ai Î.S. „Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Ungheni” nu și-au văzut salariile de mai bine de un an de zile. Datoriile stațiunii au sărit peste un milion de lei, iar oamenii au ajuns la capătul răbdării și al disperării. La data de 9 martie, aceștia au ieșit în fața Consiliului Raional cerând să fie ascultați.
În întâmpinare le-a venit Rodica Lupu, președintă a Sindicatului din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” din raionul Ungheni. Aceasta a ținut să menționeze că vinovat de situația creată, este fiecare în parte, fiindcă au admis restanțele la salariu timp de un an de zile și nu au reacționat chiar din următoarea lună. „Noi am întreprins careva măsuri, am făcut demers la Federația Națională a Sindicatelor, la Confederația Națională a Sindicatelor. Pe data de 28 februarie la Comisia Națională pentru Negocieri și Consultări Colective, Confederația Națională a Sindicatelor a abordat această problemă creată la nivelul celor 3 stațiuni din țară. Doamana deputat Ludmila Guzun a făcut o interpelare în cadrul parlamentului, dar, conform legii cu privire la examinarea petiției timp de 30 de zile, încă nu am primit răspuns. De asemenea s-a discutat problema dată și în audiență cu cetățenii, atunci când a fost prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu, în Ungheni. Este important că s-a mișcat din loc carul și chestiunea a fost luată la control” le-a comunicat aceasta celor 25 de angajați prezenți.
Soarta întreprinderii în mâinile statului
Totuși situația stației rămâne a fi una neclară, întrucât încă nu se știe sigur în gestiunea cui se află. Și chiar dacă s-ar rezolva chestiunea cu privire la achitarea restanțelor salariale, nu este suficient. Un detaliu foarte important îl constituie și nivelul salariului, dacă angajații sunt bugetari sau se află la autogestiune, ceea ce ar fi imposibil, fiindcă întreprinderea este una sezonieră, însă bunurile întreprinderii aparțin statului și ele trebuie păzite pe tot parcursul anului, ceea ce necesită cheltuieli suplimentare. Drept urmare, una din soluții ar fi ca cheltuielile să fie compensate atât din prestările de serviciu, dar și din bugetul de stat, atunci când se termină sezonul irigărilor.
Printre altele, Rodica Lupu a mai adăugat că în cadrul Comisiei Naționale pentru Negocieri și Consultări Colective, s-a discutat foarte clar ca Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să se adreseze Ministerului Finanțelor ca să fie planificați bani anume pentru achitarea datoriilor. În acest sens la sfârșitul lunii martie se va face o rectificare de buget, astfel încât să fie planificați banii pentru acoperirea datoriilor celor 3 stații din R. Moldova, fiindcă și celelalte stații existente sunt în aceeași situație ca și cea de la Ungheni.
Totodată, se pare că an-gajații vor mai aștepta ceva timp până își vor vedea banii în mână. Întrucât contul bancar este blocat, din primele transferuri vor fi acoperite toate datoriile care le are întreprinderea și abia apoi vor fi achitate salariile.
”Dacă salarii nu luăm, nici apă nu mai dăm”
În timp ce autoritățile încearcă să calmeze spiritele și să-i asigure pe angajați că problema va fi soluționată, aceștia anunță că au de gând să protesteze. Conform mai multor voci, care au răsunat din mulțime, angajații intenționează să nu dea drumul la apă până nu-și vor primi salariile. „Ei apă vor, dar degeaba noi nu mai dăm. Avem tot dreptul să protestăm. Pentru că am fost aruncați ca o minge de la Agenția „Apele Moldovei” la Agenția „Proprietăți Publice” și tot așa. Cei de la conducere au pus banii în buzunar, dar pe noi ne-au lăsat de izbeliște. Ne-au tăiat și lumina, noi păzim cu lumânarea. Nu e destul că primim niște salarii mizere, dar nici pe astea nu le mai dau”, povestește Vladimir Lozan, unul din angajați.
Pe lângă problema salariului, oamenii au mai scandat și incompetența și neimplicarea administrației care, deși a fost invitată la adunare, nu a dat curs invitației. „Noi ne facem singuri dreptatea. Nu mai avem nici contabil, iar conducerea se pare că nu este interesată de salariu, ori poate are alte surse de venit”, s-a revoltat unul dintre angajați. Oamenii au mai acuzat că superiorii s-ar fi plimbat cu mașina de lucru ca și cum ar fi una personală. Rodica Lupu le-a sugerat angajaților să facă o adresare în acest sens către Agenția „Proprietăți Publice”.