După mai bine de patru luni de zile, de când nu și-au mai primit banii, angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” regiunea Ungheni, în sfârșit și-au primit salariul, și acesta doar pentru luna octombrie. Din discuția cu Igor Bereghici, șeful Nodului de Cale Ferată Ungheni, am aflat că totuși specialiștii din cadrul întreprinderii continuă să rămână în șomaj tehnic până la sfârșitul lunii februarie. Precizăm că în luna aprilie 2020, angajații CFM au mai fost în șomaj tehnic. Atunci ÎS „Calea Ferată din Moldova” informa că, în legătură cu reducerea subsanțială a volumului de mărfuri, s-a decis sistarea traficului de mărfuri începând din 23 aprilie până în 27 aprilie (Sursa: voceabasarabiei.md).
Reamintim că în luna decembrie mai mulți angajați ai Nodului de Cale Ferată din Ungheni au ieșit la protest. Și nu doar în Ungheni. Astfel de proteste au mai avut loc și la Basarabeasca, iar în data de 5 ianuarie, au protestat și feroviarii din Ocnița. Muncitorii cereau să le fie achitate restanțele salariale pentru lunile anterioare.
Totodată, vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, susține că situația reală la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” este mai gravă decât s-a așteptat. Potrivit lui, acest lucru l-au constatat toți membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a audiat conducerea Agenției Proprietății Publice și pe cea a CFM, transmite IPN.
Parlamentarul notează că situația de la CFM s-a agravat nu de ieri și există foarte multe întrebări față de modul de administrare a entității în ultimii 10 ani. „Dar m-am convins azi că nici actualul management, desemnat pe criteriul loialității față de fostul președinte, nu poate sau nu vrea să scoată întreprinderea din criză. După audieri mi-am întărit suspiciunea că multe procese distructive care au loc în cadrul ÎS Calea Ferată sunt organizate premeditat, ca întreprinderea rămâne vacă de muls pentru niște grupări criminale sub acoperire politică și că nici o structură guvernamentală nu încearcă să oprească falimentul entității”, susține Alexandru Slusari.
Potrivit lui, unicul rezultat al audierilor este sarcina pusă în fața întreprinderii și a APP – să prezinte săptămâna viitoare un plan concret de acțiuni privind achitarea datoriilor salariale.
Pe de altă parte, Partidului Socialiștilor a înaintat un proiect de hotărâre prin care propune crearea unei comisii de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. (Sursa: Agenția de Presă IPN)
În același timp, faptul că angajaților Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” nu le sunt plătite salariile deja de câteva luni a devenit cunoscut la sfârșitul lunii decembrie, când aceștia au început să protesteze. La 22 decembrie, lucrătorii căilor ferate din Basarabeasca au ieșit la protest, iar la 5 ianuarie, au protestat feroviarii din Ocnița. Aceștia au declarat că nu și-au primit salariile încă din luna octombrie și că nu au cu ce trăi.
Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, a comunicat pentru NM că CFM nu are bani pentru salarii din cauza unei datorii față de bugetul de stat. Aproape 7 mii de angajați ai întreprinderii din toată republica nu și-au primit salariul încă din luna septembrie 2020. Suma totală a datoriilor este de peste 60 milioane de lei.
„Din cauza pandemiei, s-a diminuat transportul de pasageri și de mărfuri, banii sunt insuficienți. Serviciul Fiscal a acordat facilități întreprinderii „Calea Ferată” – în lunile iulie, august și septembrie, i-a permis să nu plătească impozite și prestații sociale. Dar situația transportului feroviar nu s-a îmbunătățit și din această cauză, s-a format o datorie mare față de bugetul de stat, iar Serviciul Fiscal a pus sechestru pe conturile întreprinderii și a retras mijloacele financiare, pentru a acoperi datoriile. Toți banii care ajung pe conturile CFM sunt preluați de fisc”, a precizat Zaporojan.
Potrivit afirmațiilor sale, ultima oară, angajații și-au primit salariile în luna septembrie. Feroviarii au rămas fără bani la sărbătorile de iarnă. De notat că acest lucru se întâmplă pentru al șaselea an consecutiv. De asemenea, angajaților nu li se plătește pentru șomajul tehnic, a fost suspendată acordarea ajutorului material.
Zaporojan a mai spus că guvernul a promis de mai multe ori conducerii CFM că va acorda asistență pentru achitarea salariilor, dar întreprinderea așa și nu a mai primit ajutor. „Ne-am adresat guvernului nu numai anul acesta, dar și anul trecut, și cu doi ani în urmă. Am solicitat să compenseze măcar cheltuielile pentru transportul local de pasageri, așa cum se face în toate țările” (Sursa: Newsmaker.md)