Opt persoane, printre care foști și actuali angajați ai Agenției Naționale a Transportatorilor Auto, dar și agenți economici, sunt suspectate de abuz de serviciu și fals în acte publice, transmite IPN.
Potrivit Centrului Național Anticorupție, pe parcursul anului 2019 până în prezent, ex-factori de decizie, precum și actuali angajați ai Direcției servicii publice din cadrul ANTA, ar fi organizat o schemă de corupere sistemică. Este vorba despre vânzarea autorizațiilor unitare de transport al mărfurilor în Federația Rusă (bilateral/tranzit) către unele companii care nu dețineau acest drept. Deși aceste autorizații sunt cu titlu gratuit, bănuiții le comercializau contra 200-500 de euro pentru o unitate.
Totodată, s-a constatat că mai multe autorizații erau falsificate, prin modificarea manuală a numelui operatorului și unităților de transport. Ulterior, acestea erau vândute de la un operator economic la altul, ceea ce este interzis de lege. Specialiștii din cadrul Direcției servicii publice, care deservesc operatorii de transport la ghișeul unic, verificau în baza de date internă numele operatorilor de transport care nu ridicau autorizațiile în direcții precum Rusia, Ucraina sau Turcia și îi chemau la discuții. După ce îi asigurau că nu vor avea probleme și nu li se va aplica sancțiuni, funcționarii ANTA le propuneau agenților economici să semneze un act formal de primire-predare precum că ar fi ridicat autorizațiile, acesta rămânând, de fapt, la ANTA. Ulterior, angajatul Agenției era liber să le comercializeze ilicit oricărui agent economic.
Mai departe, schema era pusă în aplicare în rândul transportatorilor care, la rândul lor, le comercializau mai departe. Cu ajutorul unor substanțe chimice și a unor imprimante, aceștia radiau informația primară din autorizație și indicau alt nume și altă unitate de transport. Ca să nu fie depistate corectările, deoarece autorizațiile unitare urmau să fie returnate la ANTA după efectuarea cursei, bănuiții anunțau reprezentanții autorității specializate despre pierderea autorizațiilor.
Ofițerii CNA și procurorii au identificat cel puțin 300 asemenea cazuri de falsificare a blanchetelor de autorizații.
Astăzi, în baza încheierii judecătorului de instrucție, au fost autorizate opt percheziții . Pe numele persoanelor vizate au fost inițiate două cauze penale pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă de până la 2 350 de unități convenționale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.