Munca la negru astăzi în Republica Moldova a devenit o regulă pentru unii agenți economici. În multe cazuri acest lucru se întâmplă cu acordul dintre angajat și angajator. S-ar părea că toate sunt bune și frumoase, dar până într-un moment. De regulă, problemele apar atunci, când omul trebuie să iasă la pensie sau să se folosească de careva servicii sociale. Chiar dacă unui bărbat din satul Bumbăta la angajare i-au spus că este încadrat în muncă după toate regulile, nimerind în spital, a descoperit că nu are poliță de asigurare.
”Din luna mai a acestui an am început să lucrez în calitate de paznic într-un alt sat. Mi-au spus că mă angajează legal cu un salariu de 2000 de lei, dintre care 500 de lei mi se rețin pentru impozit și asigurare medicală. Polița medicală așa și nu am primit-o la mână. Am cerut-o o dată să merg la o consultație medicală, dar mi-au spus că ea nu se dă lucrătorului, ci se accesează prin calculator. Sunt internat în spital de ceva timp și medicii îmi cer polița de asigurare, în caz contrar va trebui să plătesc tratamentul. L-am telefonat pe șef și i-am spus despre aceasta și mi s-a adus polița deschisă pe 4 decembrie. Am mers la Agenția Teritorială VEST a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și acolo mi-au spus că polița nu este activată. Acum trebuie să fiu externat și nu știu cum o să fie, chiar dacă șeful a promis că totul va fi în regulă”, se plânge bărbatul.
Pentru a vărsa lumină asupra stării de lucruri am întrebat angajatorul de ce cetățeanul nu dispune de poliță de asigurare până astăzi. Respectivul ne-a răspuns că se vor clarifica ei acolo, căci acum, după cum a înțeles dânsul, rapoartele se prezintă la direcția fiscală și mai departe se transmite altei instituții și tot așa mai departe, dar cineva ar fi întârziat, însă după cum am înțeles, ei s-au clarificat, dar se vor mai duce o dată să se mai clarifice.
Întrebat de ce dacă e angajat oficial și i se rețin toate contribuțiile, nu avea poliță de asigurare până în acea zi, răspunsul a fost din nou unul afirmativ, că cetățeanul este angajat oficial și are toate privilegiile, conform legii.
De ce totuși polița angajatului respectiv nu este activă până la moment am continuat cu întrebările către directorul Agenției Teritoriale VEST a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Oleg Belbas. Răspunsul a fost unul clar și fără dubii: ”Fiecare entitate este responsabilă la angajare până la data de 25 a lunii următoare să raporteze în format electronic, despre impozit, prima contribuție, asigurarea medicală. Înseamnă că dacă polița nu este activă, agentul economic n-a raportat datele despre el. Cu atât mai mult, dacă persoana este angajată din luna mai, de mult trebuia să dispună de poliță de asigurare. Nicidecum nu pot să fie abateri de sistem, că nu a fost asigurat, aici nu ține nicio scuză. Posibil ca lui i se opreau toate contribuțiile, dar în sistem nu ar fi fost raportat, nu cunoaștem situația”.
Am fi dorit să aflăm și noi dacă totuși angajatorul respectiv și-a onorat obligațiunile față de stat și angajații săi, dacă problemă constă doar în neraportarea la timp față de organul fiscal. Răspunsul însă l-am primit că acestea ar fi date confidențiale. Dacă dorim să aflăm care este situația reală, trebuie să venim cu o adresare oficială.
Până mai una-alta, polița cetățeanului a fost activată și nu va mai fi nevoit să achite costul tratamentului. „Cred că îmi va fi de învățătură, voi ști cum să procedez pe viitor”, concluzionează bărbatul.