La 11 iulie s-a împlinit un an de la alegerile parlamentare anticipate. Am discutat cu Andrian Cheptonar, unicul unghenean deputat în acest legislativ. El a acces în Parlament pe lista PAS, formațiune care a câștigat majoritatea mandatelor. În rândurile de mai jos veți afla ce realizări a obținut împreună cu colegii săi de partid, proiectele de legi votate și cum schimbă ele viața moldovenilor, ce dificultăți au întâmpinat și ce viziuni au și are pentru viitor.
— Aveți un an în funcția de deputat. Cum a fost greu sau ușor, care sunt realizările?
— Nu a fost o cale ușoară, însă am reușit multe pentru un an în această funcție. Am votat 9 din 10 legi promise în campania electorală de către PAS. Este vorba de pensia minimă, evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, confiscarea averii acelor funcționari, care nu o pot justifica etc. A rămas legea cu facilitarea devamării bunurilor acelor persoane, care au muncit peste hotare, dar cred că o votăm până la sfârșit de iulie.
— În campania electorală ați promis că nu va exista pensie mai mică de 2 mii lei. Totuși, la moment ele există? De ce?
— Nu există pensie mai mică pentru cei ce au un stagiu de muncă complet. Noi îi înțelegem pe toți, dar trebuie să existe o echitate dintre cei care au muncit mai mult și cei care mai puțin. Totuși, cei cu stagiul incomplet au pensia foarte aproape 2 mii, iar la viitoarele indexări toți vor ajunge la această sumă.
— Drumul de ocolire a satului Bahmut de pe traseul R1 Chișinău – Ungheni, primăvara aceasta Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a întreprins o vizită în teritoriu, unde a declarat că va fi dat în exploatare la jumătatea lunii iulie. Mai durează?
— Cred că va mai exista o amânare a termenului de „iulie”, dar sunt sigur că până la încheierea sezonului cald va fi dat în exploatare, mai exact în luna septembrie.
— La fel și Iuliana Cantaragiu, ministra mediului, a venit în teritoriu. A declarat că lucrările de construcție a poligonului de sortare și depozitare a deșeurilor vor începe în acest an. Când urmează să înceapă?
— A fost aprobată Decizia Consiliului Local Florițoaia Veche de a transmite în proprietatea statului acel teren pe care se va construi poligonul. Fără procedura aceasta nu se pot începe lucrările, suntem pe ultima sută de metri în procesul de transmitere a acelui lot. Există pregătirea inginerească și caietul de sarcini. Procesul de transmitere a terenului de la APL la stat prevede niște condiții. Comunitatea locală cere să fie aduse investiții în schimbul terenului, iar prin Programul „Satul European” la Florițoaia Veche se vor finanța lucrări ce țin de iluminatul public.
— O problemă pe care o simt oamenii din Ungheni este tergiversarea finalizării apeductului Zagarancea – Cornești. Câți ani trebuie să mai treacă până va fi dat în exploatare?
— Apeductul Zagarancea – Cornești funcționează parțial, furnizând apă tehnică din râul Prut. Îl vom putea considera deplin funcțional abia după ce vom reuși să furnizăm oamenilor apă potabilă de calitate prin el. În prezent are loc licitația pentru extinderea capacităților ÎM „Apă Canal” Ungheni, care va permite să furnizăm apă de aceeași calitate ca în municipiul Ungheni pentru toate localitățile conectate la acest apeduct. Estimativ, acest lucru se va întâmpla în a doua jumătate a anului viitor. Apa este sănătate, nu doar o posibilitate de irigare, dacă investim azi în apă, mâine nu vom investi în tratarea unor probleme de sănătate. Urmează să facem public rezultatele proiectelor care vor fi finanțate în cadrul „Satul European”. La Ungheni vom avea multe proiect la acest subiect. Spre exemplu, sistem de canalizare în s. Rădenii Vechi, în orașul Cornești vom finanța sistemul de apeduct cu stație de epurare și canalizare. Vom alimenta cu apă satele: Coșeni, Țîghira, Zăzulenii Vechi, Boghenii Vechi și Romanovca. În orașul Ungheni va fi extinsă infrastructura de canalizare. Vom extinde și rețelele de apă potabilă la Frăsinești și Măcărești.
— Reforma teritorial-administrativă va fi făcută până la alegerile locale?
— Avem discuții pe intern despre eliminarea sau modificarea competențelor Consiliilor Raionale nu și a raioanelor. După părerea mea acestea nu muncesc în interesul cetățenilor, dar se gândesc la funcții și fotolii. Muncim la un mecanism, care va fi anunțat până în toamnă, unde localitățile care doresc o fuziune voluntară să o poată face. Deciziile de a uni unele primării între ele va fi până la aceste alegeri doar în baza voinței ambelor comunității. Ulterior, vom studia practica localităților care s-au amalgamat voluntar și vom decide cum va fi mai bine de organizat acest proces.
— Concursul de ocupare a funcției de director al Spitalului Raional Ungheni a stârnit multe critici din partea dumneavoastră. De ce?
— Concursul a fost fraudat de către membrii comisiei din partea Consiliului Raional Ungheni, care e fondatorul spitalului. Este vorba de Ghenadi Mitriuc, președintele raionului Ungheni, medicul Nicolae Moraru și Oleg Belbas, ultimul avea o datorie politică, fiind desemnat în calitate de director la Centrul de Sănătate Ungheni de către alianța socialist – democrată din cadrul Consiliului Raional Ungheni. Deci, a votat așa cum i s-a cerut. Reprezentanții de la Ungheni au acordat câte un punct celorlalți candidați și 10 puncte candidatului Vladimir Popovici. Membrii comisiei din partea ministerului au fost obiectivi, dar discrepanța de trei de 10 și trei de unu a făcut ca, concursul să fie câștigat de domnul Popovici. Comisia a constatat că această punctaj dat de către cei trei este una frauduloasă și nu a validat rezultatele concursului. După aceasta Ghenadi Mitriuc a emis o dispoziție ilegală și l-a numit pe Vladimir Popovici director al instituției pe o perioadă de 5 ani. Cancelaria de Stat a sesizat Centrul Național Anticorupție, iar președintele raionului Ungheni este suspectat de depășirea atribuțiilor de serviciu și riscă să fie suspendat din funcție în dependență de hotărârea instanței bineînțeles.
— Recent în 10 localități au fost organizate alegeri locale. Doar un singur candidat din partea PAS a fost ales, cum comentați?
— Este un rezultat, care ar trebui să ne dea de gândit, să analizăm unde am greșit în strategia noastră și ce trebuie să îmbunătățim.
— Dar despre scăderea PAS-ului în sondaje?
— Este un lucru firesc pentru fiecare partid, noi înțelegem asta. Primul an este acela când implementezi cele mai dure reforme. Nu ne gândim la impactul electoral, dacă ți-ai pus în plan să implementezi reforme curajoase, atunci trebuie să-ți asumi și acest risc. Noi facem ceea ce am promis, chiar dacă cetățenii nu sunt prea satisfăcuți.
— La anul avem alegeri locale. PAS a identificat un candidat la funcția de primar a municipiului Ungheni?
— În cele mai mari localități din Moldova vom face sondaje de opinie, cred că se va întâmpla acest lucru până în toamnă. Noi ne dorim ca din partea PAS să identificăm candidații pe care cetățenii îi doresc în comunitățile lor. Vom lua o decizie politică pe interior, bazată pe opinia oamenilor.
— Dumneavoastră urmează să candidați?
— Nu m-am gândit, dar dacă asta va fi voința cetățenilor, probabil că da. Vom consulta opinia echipei pe intern. În multe sate deja avem o viziune, dar suntem într-un proces continuu de identificare. Mai vizibil va fi în perioada din apropierea alegerilor.
— La un an de guvernare PAS trăim mai bine sau mai rău?
— Creșterea prețurilor este rezultatul brutal al războiului, pornit de către Putin împotriva Ucrainei, PAS face tot posibilul ca să reducă consecințele. Înțelegem că, creșterea prețurilor din perioada noastră de guvernare, a adus greutăți cetățenilor noștri, dar această majorare nu are loc nu doar în Moldova. Facem tot ce stă în puterea noastră ca să soluționăm problemele.
— Dorința de implicare în politică de unde a apărut?
— Ce ține de motivație, în politică trebuie să se implice oameni calitativi, atunci când ei nu o fac, lasă loc pentru cei mai puțin onești. Oameni vin în politică ca să-și facă cunoștințe și relații, la mine e invers. În regiunea Ungheni am mai mulți inamici, de când mi-am primit mandatul, pentru că eu urmăresc interesul public. Nu am de gând să devin mai moale, doar din interesul să devin comod pentru cineva. La necesitate voi fi incomod pentru a servi interesul cetățeanului. Este dificil, am mult mai puțin timp pentru familie, dar interesul pentru comunitate prevalează.