Vicepremierul Andrei Spînu spune că nu există premise pentru ca Gazprom să sisteze livrarea de gaze naturale către Republica Moldova. Potrivit oficialului, după rectificarea bugetului de stat pentru anul 2021 și acordarea sumei de 1,4 miliarde de lei pentru acoperirea datoriei pe care o avem către concernul rus, banii vor fi transferați și problema va fi epuizată. Oficialul spune că banii acordați de către Energocom pentru a acoperi datoriile Termoelectrica, rămân o datorie între două companii de stat, datorie pe care Termoelectrica o va acoperi treptat, notează IPN.
Vicepremierul Andrei Spînu spune că decizia de a aloca bani din bugetul de stat pentru datoriile din octombrie și plata în avans pentru noiembrie a fost luată încă în perioada stării de urgență. Prin rectificarea bugetului de stat pentru anul 2021, Parlamentul a acordat o parte din banii Energocomului pentru a acoperi datoria către Gazprom.
„Decizia privind depășirea crizei din octombrie a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Parlamentul doar a rectificat legea bugetului de stat pentru anul 2021. Atunci s-a decis alocarea a 1,7 miliarde de lei pentru a depăși această situație. Din 1,7 miliarde de lei 300 de milioane au fost cheltuiți pentru procurarea gazului pentru a stabiliza presiunea în rețea. Rectificarea legii în Parlament a menținut această alocare de 1,7 miliarde de lei pentru Energocom” a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
Vicepremierul Andrei Spînu spune că obligativitatea ca Republica Moldova să-și achite până la 20 noiembrie datoriile pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie nu a reprezentat pentru nimeni o surpriză. Prevederea era stipulată expres în protocolul semnat cu Gazprom.
„Conform contractului, și nu este vorba despre o clauză nouă, este o clauză care era și în vechile contracte, până la data de 20 a lunii următoare se achită consumul de gaz curent pentru luna precedentă și un avans pentru luna curentă de 50%. Moldovagaz trebuia să achite consumul pe octombrie și avansul pe noiembrie până pe 20 noiembrie. Eu i-am explicat dlui Miller (Alexei Miller, șeful Gazpromului – n.r.) că mai avem nevoie de timp pentru a trece toate procedurile legale pentru a aloca acești bani. Atât în timpul discuției cu dl Miller, cât și la ședința Consiliului de Observatori (al Moldovagaz – n.r.) nu s-a discutat despre niciun ultimatum. Parlamentul a votat, imediat se vor face transferurile și totul va fi ok”, a mai spus Andrei Spînu.
Potrivit oficialului, guvernul a decis să semneze un contrat de cesionare a unei părți din datoria pe care o are Termoelectroca față de Moldovagaz. Banii au fost alocați întreprinderii de stat Energocom pentru acoperirea acestei datorii, iar suma obținută de Moldovagaz în urma acestei tranzacții este virată pe conturile Gazprom.
„Termoelectrica are o datorie probată de 2 miliarde de lei, această datorie la agentul termic s-a creat încă din 2001. La moment, Moldovagaz aplica sechestru pe Termoelectrica de mai mulți ani și Termoelectrica întoarce încet datoria. O parte din această datorie de 2 miliarde s-a decis să fie cesionată. Asta înseamnă că Energocom a preluat datoria către Moldovagaz și Termoelectrica nu mai are datorii. Din banii Energocom, Moldovagaz achită datoriile către Gazprom, iar datoria dintre Termoelectrica și Energocom rămâne o datorie între două companii de stat și va fi returnată încet-încet”, a mai spus Andrei Spînu.
Datoriile Moldovagaz față de Gazprom pentru luna octombrie s-au acumulat din cauza faptului că tariful achitat de cetățeni nu a acoperit prețul de achiziție a gazului. Vicepremierul spune că în luna decembrie Republica Moldova nu se va mai confrunta cu această problemă, întrucât tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat până la 11,08 lei, acest tarif acoperind integral prețul de achiziție, iar Guvernul va compensa parțial această majorare.