În această ediție vorbim cu Andrei Luca, actorul, care joacă rolul bancherului fără scrupule, cel care are grijă ca banii pentru scheme dubioase să ajungă la cine trebuie, în filmul de lung metraj – „Puterea Probabilității” – producție autohtonă (regizor Ion Naniev). Acesta e originar din Ungheni. Andrei deja are un nume în cinematografia națională, deși nu e actor profesionist. În acest interviu, descoperim ce l-a motivat să devină actor, provocările filmărilor și contribuția sa la cinematografia din Moldova.
— Pe scurt despre Andrei Luca: de unde veniți, ce ați studiat, ce pasiuni aveți?
— Sunt originar din orașul Ungheni, născut într-o familie de intelectuali, tatăl profesor, mama contabil de profesie. Studiile primare, gimnaziale și liceale le-am făcut la LT „Ion Creangă” din Ungheni. Prin intermediul ziarului le spun mulțumesc dnei director, Zinaida Vrabie, și dnei Maria Bariz, două doamne excepționale. Sunt pasionat de pilotarea avionului, cinematografie, lectură și IT.
— Cum ați ajuns să fiți distribuit în filmul „Puterea Probabilității”?
— Am fost invitat să joc în filmul de lung metraj „Puterea Probabilității” de către regizorul Ivan Naniev. Ne leagă o prietenie de ani buni și plus la aceasta și-a spus și cuvântul toată experiența cinematografică din peliculele, precum „Botez” (2019), serialul „Sprinter” (2021), comedia „Din Inima Moldovei”(2017).
— În film jucați rolul de bancher. Personaj fără scrupule, care are ca interes primordial – puterea. Cum ați reușit să vă puneți în pielea unui asemenea personaj?
— O mare parte a rolurilor, interpretate de mine până în acest moment, au fost negative. Dacă îmi reușește foarte bine sau nu – rămâne să aprecieze privitorul -, dar pentru a sensibiliza și a stârni sentimentele negative ale cinefilului este mult mai greu decât a-i înduioșa prin bunătate. Nu este deloc ușor să fii credibil prin răutatea care o transmiți prin ecrane. Motto-ul vieții mele este: „Prin greutăți spre stele” și orice tip de astfel de provocare o accept din plăcerea pentru cinematografie, care pentru mine, mă repet, e o pasiune.
— Care au fost provocările principale pe care le-ați întâmpinat în acest rol?
— Filmul a fost turnat în vara anului 2023 într-o perioadă de 2 luni de zile cu implicarea a peste 1000 de oameni, cu temperaturi de +35 – +40 de grade, provocarea a fost să rezist pe arșiță îmbrăcat în costume negre, cu farduri pe față, uneori era fizic insuportabil, dar datorită întregii echipe am reușit să ducem proiectul la bun sfârșit așa cum l-ați vizionat pe ecrane.
— Cum ați gestionat aspectele legate de lumea financiară și schemele dubioase pe care le interpretează personajul dumneavoastră?
— Toate aceste aspecte prezentate în film prin prisma personajului meu sunt, cu părere de rău, prezente ca o oglindă a conducerii ce a fost până în prezent în țărișoara noastră, iar dacă citim presa independentă, care vine cu dovezi clare, atunci vedem că în film nu e o ficțiune rolul bancherului, ci e o realitate în care e mită, corupere, scheme de offshore, cumpărare de deputați etc., o realitate clară a vieții cotidiene și a prezentului în care noi toți conviețuim. Regizorul a dat de înțeles tuturor că „toate aceste scheme, picioare lungi nu au” și după cum obișnuim „happy end-ul” arată clar că binele mereu învinge, iar eu ca actor ce am interpretat acest rol am redat real acest aspect.
— Cum ați contribuit la construirea autenticității personajului, ținând cont de specificul lumii bancare și cea a jocurilor din culisele puterii?
— Să nu uităm faptul că acesta este un film în care regizorul prezintă viziunea lui cu privire la culisele puterii, mai ales din țara noastră, unde o gașcă de oameni conduc din umbră scheme de fraudă și adunându-se în localuri private hotărăsc soarta Moldovei. Rolul meu a fost să copiez comportamentele elitelor, manierele de discuție și felul în care se dau indicații, scheme de spălări de bani, influențări de opinii publice, care, sper eu, mi-a reușit într-un mod cât mai aproape de realitate să le aduc în fata telespectatorului.
— Cum vedeți contribuția acestui film la peisajul cinematografic din Moldova?
— Filmul „Puterea Probabilității” este un plus valoare pentru cinematografia din Republica Moldova, e un fel de pasărea Fenix, care demonstrează verbul „SE POATE “ al regizorului (Ivan Naniev) cu viziuni de geniu, care a făcut o muncă enormă și în continuare o face. Cu siguranță nu e unica peliculă a lui. Urmează altele mult mai interesante să apară și, care cu siguranță că vor apărea, doar dacă vom avea susținerea publicului și căldura care am simțit-o la Palatul de Cultură Ungheni.
— Ce învățăminte credeți că ar trebui să extragă publicul din povestea filmului?
— Publicului i s-a oferit prin povestea acestui film o realitate, care, cu părere de rău îi era ascunsă de ochii lui, el este purtat prin soarta eroilor care „accidental” descoperă lucruri murdare ale persoanelor negative ce nu vor binele societății, dar care din contra își urmăresc doar propriul buzunar. Celui care urmărește filmul îi este prezentată două variante: a lăsa lucrurile așa cum sunt sau de a acționa pentru binele comun, după cum face și eroul principal Vlad. Până la urmă viața fiecărui depinde de alegerile pe care le luăm zilnic și de care ducem noi înșine responsabilitate.
— Care au fost momentele cele mai memorabile pentru dumneavoastră în timpul filmărilor și cum au influențat experiența generală a filmului?
— Toate zilele de filmare au fost o experiență de neuitat pentru mine personal și inclusiv pentru întreaga echipă. Uneori trebuia să o fac pe agentul de circulație. Dirijam traficul rutier pentru a nu încurca la cadrul filmului. Altădată, îmi aduc aminte că, pe la miezul nopții m-a sunat regizorul și îmi spune că automobilul pentru cadrul de a doua zi s-a vândut și trebuie până la 7 dimineața de căutat altul. Lucru care nu s-a întâmplat, pentru că Doamne, Doamne a avut grijă de noi și pe traseul de drum unde filmam scenele trecea exact un automobil de aceeași culoare și cu bunăvoința șoferului am terminat cu brio planul de filmare. Asta e încă o dovadă în plus că zicala bunicului, că tot ce se face cu Oamenii se face, e adevărată. Și acest film, „Puterea Probabilității” a fost făcut de noi pentru Oameni.
Despre film: „Puterea Probabilității” ar putea fi considerat unul dintre cele mai complexe proiecte din industria cinematografică autohtonă. Au participat peste o mie de persoane, dintre care peste 160 de actori, 5 cascadori, 12 instructori şi consultanți. Filmările au avut loc în 43 de locații și au fost folosite peste 700 de gloanțe oarbe, peste 70 de autovehicule civile, peste 40 de mașini de poliție, de pompieri, ambulanţe, evacuatoare, platforme pe roți. Trei mașini au fost accidentate, două au fost arse și un troleibuz a fost avariat.
Filmul „Puterea Probabilității” a fost prezentat și publicului unghenean în luna noiembrie. Andrei Luca nu este singurul unghenean din distribuție. Rolul angajatului la Serviciului de Informații și Secrete este interpretat de Aurel Pîntea, originar din satul Măcărești.