În urma apariției în mediul on-line a unor filmulețe de la rezervația științifică „Plaiul Fagului”, amplasată pe teritoriul raionului Ungheni, precum că ar avea loc tăieri ilicite de copaci, Agenția „Moldsilva” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) s-au autosesizat. Astfel, Agenția „Moldsilva” publică la 26 ianuarie pe site-ul oficial că va demara o anchetă de serviciu pentru elucidarea tuturor circumstanţelor. Totodată, se arată în comunicatul de presă, că s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al agenţiei. Primul va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 (locul de unde provin imaginile cu masa lemnoasă stocată), iar al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”. Instituția asigură că rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publice la finalizarea lor.
În aceeași zi ministerul de resort publică tot un comunicat de presă în care informează că în contextul acțiunilor întreprinse pe teritoriul rezervației științifice„Plaiul Fagului”, arie protejată amplasată în raionul Ungheni, precum și în vederea elucidării tuturor circumstanțelor cazului produs în seara zilei de 25 ianuarie 2021 pe teritoriul rezervației, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) (nota red: Precizăm că în seara zilei de 25 ianuarie 2021 un activist civic ar fi fost lovit de un angajat al rezervației) în perioada imediat următoare, va crea o comisie, care să examineze circumstanțele tăierii de copaci în rezervația științifică „Plaiul Fagului”.
În continuare ministerul susține că rezultatele activității comisiei vor fi făcute publice, iar în funcție de constatări vor fi sesizate organele de urmărire penală și vor fi propuse modificări de îmbunătățire a managementului exploatărilor forestiere.
MADRM mai specifică că dezaprobă și condamnă acțiunile de tăiere ilicită și nejustificată a pădurilor. În context, îndemnăm cetățenii să comunice instituțiilor de resort, abaterile pe care le depistează în pădurile țării, astfel, încât, cazurile de abuz să fie examinate rapid și făptașii pedepsiți conform legii.
Aceștia reiterează că, protejarea sănătății mediului cu tot ce implică acesta este o prioritate pentru MADRM, iar opinia cetățenilor contează și îi îndemnă în continuare să observe, să monitorizeze și să informeze autoritățile responsabile referitor la acțiunile/ilegalitățile ce sunt admise și au loc, în păduri.