Anatolie Cladicov a deținut președinția JCI Ungheni în anul 2020. A fost un an în care în lume a fost declarată pandemia de COVID-19. Împreună cu membrii JCI Ungheni, Anatolie, lansează diverse acțiuni și campanii, scopul cărora a fost susținerea eforturilor de a depăși acea perioadă de grea încercare pentru oamenire. Pentru efortul și dedicația depusă ca organizația să continue să se dezvolte, pentru implicare activă, JCI Ungheni a decis și a solicitat de la JCI Internațional, ca președintele JCI Ungheni 2020, vicepreședintele JCI Moldova 2021, Anatolie Cladicov, să obțină pe viață statutul de membru al JCI și anume prin obținerea titlului de senator JCI.
A activa la JCI înseamnă să faci multă muncă de voluntariat, iar în rândurile ce urmează Anatolie ne-a povestit cum a început să facă voluntariat, ce înseamnă pentru el JCI Ungheni, ce înseamnă voluntariatul pentru el.
Deși face voluntariat încă din școala din satul de baștină, Costuleni, Anatolie ne mărturisește că pentru el adevărata experiență în voluntariat, cu rezultate palpabile a început în anul 2019, când la invitația lui Dionisie Ternovschi, președinte JCI Ungheni din acel an, s-a alăturat echipei Camerei Tinerilor Antreprenori sau cum deja este cunoscută de ugheneni și nu numai – JCI Ungheni .
„Și până în acel moment au existat acțiuni de voluntariat, dar probabil, lipsa unei continuități, a unei echipe structurate au făcut ca ele să se piardă în timp” ne menționează dânsul. Anume la JCI Ungheni a găsit o echipă energică, care îi dădea sentimentul că cerul este limita, că fiecare idee pentru e încurajată ca să prindă viață, oferindu-ți cele necesare pentru a duce misiunea la bun sfârșit.
Anatolie își aduce aminte că în 2019 a făcut parte din echipa proiectului „Șanse egale pentru o viață activă”, care a avut ca rezultat final achiziționarea a două scaune sportive rulante pentru persoanele cu dizabilități. „Atunci fiind director de eveniment, am organizat un turneu de minifotbal, și am colectat mai mulți bani decât am prevăzut. Astfel, pe lângă cele două scaune, am putut să donăm o sumă de bani pentru o intervenție chirurgicală a unei fetițe de un an și cinci luni”, ne-a specificat Anatolie. Un an mai târziu a reușit împreună cu echipa de la JCI Ungheni să amenajeze în parcul „Micul Cluj” un pavilion de șah, primul de acest fel din Ungheni, care a fost parte a unui proiect ambițios, „Șahul – punte între generații”. „Aceste două proiecte înseamnă mult pentru mine. Au fost primele, unde mi-am adus contribuția și care au avut un impact enorm în comunitate”, ne mai spune președintele JCI Ungheni 2020.
Schimbarea începe cu fiecare din noi
Anatolie Cladicov e de părerea că voluntariatul poate îmbrăca diferite forme, dar cel mai important este felul în care simți acea activitate. „Nu trebuie să cauți activitățile, trebuie doar să fii disponibil și deschis să te implici, să înțelegi că schimbarea începe cu fiecare din noi. În voluntariat sunt necesare sacrificii de timp, financiare, etc., dar rezultatele finale compensează toate „pierderile” colaterale”, ne-a mai explicat acesta.
Activitatea de voluntariat l-a făcut să își descopere abilitățile, să depășească limite și temeri. „Consider că prin activitățile de voluntariat am adăugat valoare și nu văd în acest moment altă cale prin care să te implici în societate, să lucrezi în echipa și să aduci impact”, a adăugat Anatolie.
Despre Anatolie Cladicov
Anatolie Cladicov e originar din satul Costuleni. E absolvent al fostei școli medii Costuleni, aici devine primul primar al elevilor. Despre această poziție Anatolie ne spune că a lăsat o amprentă în evoluția sa ulterioară. Studiile de licență, specialitatea drept, le-a făcut la Academia de Științe Economice a Moldovei, iar cele masterale cu specialitatea drept european – la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași.
Încă din timpul facultății a plecat la muncă peste hotare, în SUA și Italia, dar simțându-se un stăin printre străini, a revenit acasă.
A fost angajat în cadrul Biroului Vamal Ungheni, Asociația pentru antreprenoriat Sustenabil, ÎCS Lear Corporation, unde a acumulat un bagaj imens de cunoștințe, ca într-un final să se lanseze în sfera antreprenoriatului. „Cu toate că sunt încă la început de drum în acest domeniu și e destul de dificil, este domeniul în care mă regăsesc. Ca hobby pot să menționez șahul, ce l-am învățat la Clubul de șah Costuleni, și fotbalul, pe parcursul anilor fiind jucător al FC Costuleni, FC Abus, CF Ungheni”, ne spune Anatolie Cladicov. (Sursa: www.unghiul.com)
JCI Ungheni este o asociație obștească, care a implementat mai multe proiecte comunitare. Dintre care amintim „Ludoteca picilor și mămicilor”, un spațiu de odihnă activă pentru copiii ungheneni și cei ucraineni; „Academia de Management a proiectelor – femei și bărbați pentru același scop”; „Garderoba socială”, „În Moldova e mai BUN”, Cupa „Iacob Ciachir” la hipism; „Seară cu autoritate” etc.