Cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 vor crește semnificativ în următoarele două-trei săptămâni în Republica Moldova. Însă, odată cu respectarea strictă a regulilor de izolare, răspândirea virusului va fi mai lentă, element care le oferă medicilor suficient timp să gestioneze corespunzător tratarea pacienților infectați cu COVID-19, notează IPN.
„După experiența țărilor care au început lupta cu COVID-ul înaintea noastră, trendul va fi pozitiv încă mult timp. Ce am în vedere „mult timp”? Încă două-trei săptămâni, poate și o lună trendul va fi în creștere”, a declarat fostul director al Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova.
Un element care este crucial, în opinia medicului, se referă la informațiile pe care le dețin medicii despre potențialii purtători e COVID-19.
„Totul depinde de măsurile care vor fi luate și care se întreprinde de autorități. Este extrem de important să nu pierdem niciun minut în această luptă, să nu ne relaxăm. Este important ca toate informațiile să fie cât mai veridice, cât mai clare. Aceasta ne-ar permite să reacționăm adecvat în orice situație. Este un imperativ în această luptă ca fiecare pacient să fie luat la evidență clară pentru a fi luate măsurile necesare la timp”, a menționat medicul.
Cât despre informațiile vehiculate, potrivit cărora autoritățile publice centrale ar ascunde cifra adevărată a medicilor infectați cu COVID-19, Anatol Ciubotaru nu exclude acest lucru și vine cu un calcul propriu.
„Eu nu cred că se fac intenționat careva tăinuiri, dar probabil, ușoare jonglări se fac, mă refer la îmbolnăviri în rândul medicilor. Directorul ANSP a anunțat că numărul îmbolnăvirilor în rândul medicilor este de doar 3%, or, nu este așa. A fost luat numărul de medici îmbolnăviți la numărul total de pacienți înregistrați, dar ar fi corectă să fie raportat numărul medicilor îmbolnăviți la medicii testați și vom ajunge la cifra de 15%”, a precizat invitatul emisiunii.
Totuși, Anatol Ciubotaru consideră că autoritățile și medicii au aplicat măsurile corecte în lupta cu COVID-19.
„Dacă vom respecta izolarea cât mai strictă, răspândirea va fi mai lentă, fiind răspândirea mai lentă, vom avea timp să gestionăm situația cu cei infectați”, a afirmat fostul director al Spitalului Clinic Republican.