Analiza de gen a ultimului scrutin – alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 – indică tendințe pozitive, menționează președintele Comisiei Electorale Centrale. Dorin Cimil spune că se cer totuşi eforturi în continuare pentru a echilibra raportul dintre femeile și bărbații implicați în alegeri în calitate de funcționari electorali, concurenți și observatori electorali. Președintele CEC s-a referit atât la dimensiunea legislativă, cât și și la cea socială, de educație a populației cu drept de vot și a celor care urmează să câștige acest drept odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, notează IPN.
Analiza, prezentată astăzi, 10 februarie, arată că în turul I al alegerilor prezidențiale (din 1 noiembrie 2020) 53,4% dintre persoanele care au ieșit la urne au fost femei. La cel de-al doilea tur de scrutin (15 noiembrie 2020) 53,8% dintre votanți au fost femei. Tendința observată pe parcursul a două scrutine prezidențiale, din 2016 și 2020, este că femeile se mobilizează mai mult pentru a ieși la vot în turul al II-a al alegerilor.
În turul I, cei mai activi și numeroși alegători au fost cei cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, care au votat în proporție de aproape 65% din grupul lor de vârstă, constituind puțin peste 30% din totalul celor care au participat la scrutin. În schimb, în turul II, cei mai mulți alegători au fost cei cu vârsta cuprinsă între 26-40 de ani, constituind aproape o treime din totalul celor care au participat la votare. Tendința observată pe parcursul celor două scrutine prezidențiale din 2016 și 2020 este că femeile se mobilizează mai mult pentru a ieși la vot în turul II al alegerilor.
Analiza alegerilor prezidențiale din perspectiva egalității de gen a fost efectuată de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova. Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD Moldova, a menționat, în cadrul prezentării analizei, că eforturile comune realizate pentru creșterea participării femeilor și bărbaților la procesele electorale și de luare a deciziilor din țară reprezintă un pas înainte către angajamentul PNUD de a nu exclude pe nimeni și de a abilita fetele și femeile. „În ultimii doi ani, am contribuit la îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul alegerilor, proceselor democratice și angajamentului civic a aproape 200 de mii de femei din toată Moldova”, a ,enționat Andrea Cuzyova.
La alegerile prezidențiale din 2020, au participat şase candidați și două candidate, comparativ cu 2016, atunci când au fost înregistrați cinci candidați și patru candidate. În turul II din 2020, s-au confruntat un candidat (Igor Dodon) și o candidată (Maia Sandu). Componența de gen a grupurilor de inițiativă în susținerea concurenților electorali a fost reprezentată majoritar de bărbați, chiar și în cazul celor două candidate.