Ministrul de interne Ana Revenco spune că războiul ruso-ucrainena a creat în Republica Moldova un tabloul infracțional fără precedent. Nu sunt înregistrate crime grave sau deosebit de grave. Explicația șefei de la Interne este că cetățenii Republicii Moldova s-au solidarizat cu drama ucrainenilor și empatizează cu acest popor. Mai mult, ministrul de interne a venit cu o replică pentru Ambasada Rusiei la Chișinău și a menționat că n-a fost înregistrat niciun caz de discriminare la adresa cetățenilor ruși, notează IPN.
Printr-un comunicat plasat site-ul oficial al misiunii diplomatice, Ambasada Federației Ruse la Chișinău i-a îndemnat pe „cetățenii Rusiei și conaționalii ruși” să se adreseze după ajutor la Ambasadă, în legătură ceea ce a calificat drept „creșterea numărului de cazuri de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea de acte cu caracter violent sau acte care amenință viața și sănătatea”. Ministrul de interne Ana Revenco spune că, deocamdată, nu au fost înregistrate astfel de incidente.
„Nu avem niciun semnal de acest gen, la nicio unitate de poliție din țară. Dacă ele sunt cunoscute cuiva, îi încurajez pe toți să semnaleze poliția. Noi vom fi corecți și vom acționa conform legii, în raport cu orice cetățean, român, rus, chinez, ucrainean”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
Mai mult, șefa de la Interne spune că nu există premise pentru tensionarea situației din țară în urma unor eventuale divergențe iscate între cetățenii Republicii Moldova și cei ai Ucrainei. Revenco spune că există incidente cu implicarea refugiaților ucraineni, însă acestea nu au potențialul de a crea destabilizări în societate.
„2/3 din refugiați trăiesc în casele noastre. Moldovenii și-au deschis ușile și i-au luat la ei acasă. Ceea ce înseamnă că s-au solidarizat foarte mult cu ucrainenii. Nu văd motive să existe o escaladare a situației pe acest segment. Da, sunt unele momente sporadice, mai izolate. Nu au caracter grav, se intervine și este aplanat conflictul. În 15 zile noi am căpătat aproape un oraș ca Bălțiul după numărul locuitorilor, cineva ar putea spune că riscurile sunt iminente, dar nu avem astfel de semnale acum. De la începerea războiului am înregistrat un tablou infracțional unic. Zile la rând nu am avut nicio infracțiune gravă, deosebit de gravă sau excepțional de gravă. Personal aș vrea să cred că asta este o solidarizare cu drama prin care trec ucrainenii și avem o istorie care ne leagă”, a mai spus Ana Revenco.
Potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 104 mii cetățeni ucraineni, dintre care 49 de mii sunt minori. De asemenea, de la începutul războiului (24 februarie) Biroul migrație și azil a recepționat aproape 5 mii de cereri de azil.