Ana e studentă la a doua facultate, studiază acum Dreptul și e fondatoarea atelierului Save Foto din orașul Ungheni. Ultimii ani i-a dedicat animalelor străzii. Le-a oferit hrană și îngrijire. În fiecare zi lucrează pentru a putea ajuta cât mai mulți. În rândurile de mai jos ea ne spune ce a făcut ca să le ajute, ce s-ar putea întreprinde pentru acestea și cel mai important – că aceste animale nu sunt agresive, nu transmit boli și sunt și ele suflete ca și noi, oamenii, pâna la urmă, sunt date de la Dumnezeu. Ea își dorește să aibă cât mai mulți semeni care să o ajute. La moment este susținută de către o doamnă, care hrănește aceste animale, dar partea de mediatizare, vaccinare și tratare și-o asumă Ana.
— Ce te-a determinat să te implici în apărarea animalelor de pe străzi?
— Numărul mare de animale abandonate m-a determinat să mă implic mai mult și să mediatizez situația pe care o au de confruntat zi de zi acestea, dar și să previn cumva abandonul lor.
— Care consideri că sunt cele mai mari provocări în ceea ce privește protejarea animalelor de pe străzi?
— Cele mai mari provocări este totuși numărul mare și înmulțirea lor. O altă provocare ar fi și resursele financiare, care care sunt foarte necesare, pentru a putea ca în fiecare zi să fie hrăniți, tratați, deparazitați și, nu în ultimul rând, sterilizați.
— Ce acțiuni sau proiecte ai inițiat sau ai participat la ele pentru a ajuta animalele de pe străzi?
— La moment lucrez asupra unui proiect care constă în asigurarea cu apă și hrană în spațiile publice pentru animalele de pe stradă. În anii 2021-2023 am reușit să vaccinez 10 câni, 5 pisici și 4 am reușit să-i dau spre adopție.
— Care este cea mai memorabilă experiență pe care ai avut-o în activităților tale de apărare a animalelor de pe străzi?
— Cea mai memorabilă experiență a fost în anul 2022, mai exact în luna aprilie fiind deja cu atelierul lângă magazinul Bucuria (centru), în perioada când se otrăvesc în special câinii, în tufișuri unul din ei avea convulsii tare urâte. Atunci i-am administrat, fără să stau mult pe gânduri, Vitamina B6 și Calciu, apoi la veterinar i s-a făcut picurători și pâna în prezent este în viață acel cățel. Atunci a fost primul caz în care am reușit să salvez viața unui suflet.
— Cum încerci să convingi și să educi comunitatea în legătură cu importanța protejării animalelor de pe străzi?
— Oamenii sunt greu de convins că nu sunt agresive aceste animale, aici mă refer mai mult la câini, nu transmit boli și sunt și ei suflete ca și noi oamenii, pâna la urmă sunt date de la Dumnezeu. Cea mai mare convingere este exemplul – mă stărui să public (foto și video) pe pagina mea de Facebook, Instagram cum interacționez cu ei. Cred eu că așa puterea de convingere este mai mare.
— Care sunt principalele obiective pe care le ai în ceea ce privește protejarea animalelor de pe străzi în comunitate?
— Obiectivele principale sunt: de a nu suferi de foame și sete, de a le steriliza pentru a nu mai suferi de pe urma leziunilor și a bolilor.
— Cum colaborați cu autoritățile locale și alte organizații pentru a stabili situația animalelor de pe străzi?
— În anul 2022 a fost depusă la Inspectoratul de Poliție Ungheni o Interpelare cu scopul de a ne informa daca sunt înregistrate cazuri de atac a animalelor străzii asupra locuitorilor orașului Ungheni în perioada anului 2021-2022 Interpelarea a avut drept scop inițierea proiectului cu asigurare cu hrană și sterilizare a animalelor străzii (pisici, câni) în temeiul prevederilor art. 10, art. 11 al Legii nr. 982- XIV din 11.05.2000. Ducem discuții și tratative cu medicii veterinari atât din orașul Ungheni, cât și din municipiul Bălți pentru a iniția procedura de sterilizare, dar avem nevoie întâi de toate de mașină tip furgon, cuști, spatiu special amenajat unde vor sta 2-3 zile după intervenție și suport financiar care este o necesitate zi de zi.
— Ce sfaturi ai pentru oamenii obișnuiți care doresc să se implice și să le ajute?
— As veni cu rugămintea către toți locuitorii care lângă tomberoanele cu gunoi lasă resturi de mâncare că cel mai bine ar fi să o pună cel puțin la distanța 1m-1.5m de la tomberon, deoarece instinctiv și din deprindere animalul când vede că se apropie cineva de tomberoane crede că îi dă mâncare și automat se apropie, iar copiii și chiar unii maturi să se sperie.
— Cum abordați problemele de sănătate ale animalelor de pe străzi, cum ar fi sterilizarea și tratarea bolilor?
— Sterilizarea este foarte importantă și avem nevoie de ea ca aerul. Mă ghidez după motto-ul „Câinele din stradă este născut în ograda vecinului tău”. Sper din suflet să pot cât mai curând posibil iniția programul de sterilizare, ce ține de boli, în special câinii sunt mai puțin purtători, decât pisicile. Unii din centrul orașului sunt vaccinați deja. Totul din contul meu personal.
— Ce dorești să realizezi pe termen lung în ceea ce privește apărarea animalelor de pe străzi?
— La moment sunt voluntar fără a fi parte a unei organizații, dar vreau ca să inițiez o campanie împotriva abandonului și desigur sterilizarea lor, atrăgând mai mulți tineri din comunitatea noastră.