Timp de 20 de ani în incinta Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” activează Colțișorul American (American Corner), care este un mesager și o punte de legătură dintre ungheneni și poporul american. Creat în anul 2004 cu suportul Ambasadei SUA, el a devenit o platformă de informare, educare și culturalizare pentru tinerii din Ungheni. Pentru a consemna cei 20 de ani de activitate și a face o trecere în revistă a muncii depuse în această perioadă, a fost organizat un eveniment de zile mari.
„Acest moment marchează nu doar două decenii de prezență și activitate, ci și un angajament constant față de valorile educației, culturii și colaborării internaționale. În ultimii 20 de ani American Corner a devenit un pilon esențial pentru comunitatea ungheneană. A fost un loc unde tinerii și adulții au avut ocazia să acceseze resurse educaționale, să participe la programe culturale și educative și să dezvolte abilități esențiale pentru viitor. Prin intermediul programelor și activităților oferite am reușit să aducem aici o parte din spiritul american, să promovăm valorile democrației, libertății și egalității”, a menționat Cristina Turcu, coordonatoarea American Corner. Prezenți la eveniment voluntari, autorități publice locale și înalți oaspeți ai Ambasadei SUA au venit cu mesaje de felicitare și cuvinte de apreciere pentru realizările obținute de American Corner în cei 20 de ani de activitate.
„American Corner este mai mult decât un colțișor, este o carte de vizită pentru raionul nostru. Faptul că susțineți o astfel de inițiativă la noi în Ungheni ne onorează și ne încurajează. Această colaborare este una benefică, deoarece avem ocazia de a ne informa cu valorile poporului american, dar și de a ne împărtăși cu cultura și tradițiile țării noastre”, a specificat Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.
„Apare întrebarea, de ce anume la noi la Ungheni a fost deschis un asemenea Colțișor American? Răspunsul ar fi, pentru că noi unghenenii susținem toate valorile pe care le promovează Statele Unite ale Americii și anume: libertate, egalitate, drepturile omului și dorința de a trăi într-o comunitate prosperă cu valori democratice înalte”, a subliniat primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie.
Reeșind din faptul că American Corner are înscrisă la activ o experiență bogată, coordonatoarea Colțișorului American, Cristina Turcu, a menționat că experiența acumulată să fie replicată și în alte localități ale raionului.
„Ne dorim parteneriate extinse în raionul Ungheni, implementarea noilor proiecte necesare comunităților la nivel de regiune, înoirea fondului de carte și documente existente. Ne dorim să devenin un Hub cultural modern pentru toate vârstele și interesele”, a specificat aceasta
Pentru activitate fructuoasă pe parcursul celor două decenii de activitate Nina Maria Fite, împuternicită cu afaceri ad-interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, prezentă la eveniment a menționat Biblioteca Ungheni cu un certificat de apreciere și a punctat următoatele: „American Corner Ungheni este un simbol al prieteniei dintre Moldova și Statele Unite ale Americii. De-a lungul anilor aici s-au organizat un șir de evenimente care au contribuit la promovarea culturii americane, la consolidarea relațiilor bilaterale și la educarea tinerilor din Republica Moldova. Mizăm și în continuare pe un parteneriat strâns de colaborare”. Evenimentul a continuat cu o rundă de întrebări către public referitoare la unele aspecte ce țin istoricul activității colțișoarelor americane de la noi și de peste hotare. În încheiere Nina Maria Fite au avut un dialog cu un grup de tineri din liceele municipiului Ungheni.