Veaceslav Negruța, membru al Consiliului de Administrație Moldovagaz, spune că Chișinăul nu va ceda și va insista pe realizarea unui audit independent la Moldovagaz. Potrivit lui Negruța, protocolul semnat de Andrei Spînu și Alexei Miller prevede expres că partea moldovenească este responsabilă de realizarea auditului. În același timp, comentatorii politici spun că nerespectarea protocolului semnat între părți ar putea fi subiectul unui dosar într-un arbitraj internațional, notează IPN.
Veaceslav Negruță, membru al Consiliului de Administrație Moldovagaz, vine cu o reacție după ce Gazprom a acuzat Republica Moldova de abordare unilaterală privind realizarea unui audit independent a datoriilor Moldovagaz. Gazprom amenință Chișinăul că rezultatele auditului organizat fără participarea părții ruse ar putea să nu fie aprobate de Consiliul de Observatori al Moldovagaz.
„Potrivit protocolului semnat, partea moldovenească este abilitată cu această funcție de a organiza un audit independent al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom. Este stipulat că raportul final al auditului urmează să fie discutat la Consiliul de Observatori. Auditul independent este atribuția părții moldovenești. Prin partea moldovenească se înțelege clar Guvernul Republicii Moldova, nu Moldovagaz. Respectiv, încercări de a discuta această prevedere au fost de mai multe ori, de aceea noi am decis să nu ne prezentăm la ultima ședință a Consiliul de Observatori pentru a nu asigura cvorum, ca acționarul majoritar să ia decizii, iar noi să-i asigurăm cvorum”, a spus Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Comentatorii politici de la Chișinău spun că atitudinea Gazprom față de Republica Moldova este una previzibilă și reprezintă un element al războiului hibrid.
„Pe lângă faptul că există un acord clar care stipulează realizarea acestui audit, Gazprom zice că nu-l va recunoaște. Putem ajunge și la judecată, inclusiv, la arbitraj internațional. Dincolo de aspectele tehnice, este partea politică și geopolitică. Federația Rusă, pe de o parte, solicită respectarea contractului cu livrarea plăților în avans, dar, pe de altă parte, ea nu respectă prevederile din acord. Nu cred că cineva se va mira în Europa sau pe planetă de acest comportament al Gazprom. Este cunoscut la nivel internațional că această companie, pe lângă faptul că livrează gaze, face politică. Comportamentul Gazprom este parte a războiului hibrid”, a spus comentatorul politic, Vadim Pistrinciuc.
Potrivit protocolului semnat în octombrie 2021 dintre Guvernul Republicii Moldova și concernul rus Gazprom, calendarul de achitare a datoriilor Moldovagaz urmează a fi stabilit după efectuarea unui audit independent la Moldovagaz.
Concernul rus Gazprom deține 50% dintre acțiunile Moldovagaz, Guvernul Republicii Moldova prin Agenția Proprietății Publice deține 35,3% din acțiuni, iar regiunea transnistreană – 13,4%, pe care le gestionează tot partea rusă.