Comercianţii de carne proaspătă care îşi desfăşoară activitatea în piaţa centrală din oraşul Ungheni sunt revoltaţi. Dânşii spun că mai bine de două luni sunt intimidaţi de organele de control, prin efectuarea diferitor verificări, care de cele mai multe ori se termină cu întocmirea proceselor verbale şi aplicarea amenzilor. Tatiana Scripcari, reprezentantul celor peste 20 de comercianţi, explică că atunci când au protestat în 2011, au obţinut că ei pot comercializa carne proaspătă pe bază de patentă până în anul 2017, dar nu îşi pot explica de ce acum sunt presaţi pentru a-şi deschide întreprinderi individuale. În plus, oamenii spun că hala de carne nu are autorizaţie sanitar-veterinară, ceea ce îi va împiedica şi pe ei să activeze, chiar dacă vor avea deschise întreprinderi. Protestatarii mai spun că unele condiţii impuse de Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor ar fi fost îndeplinite: carnea este adusă în stare proaspătă răcită de la abator, având toate actele în regulă. Tot dânşii au cerut permisiunea să facă unele schimbări în hala de carne, adică să instaleze frigidere pentru păstrarea cărnii în stare proaspătă, a uşilor care se închid şi se deschid automat, dar şi a unui aparat de aer condiţionat. Doar că acest lucru nu li s-ar fi permis de către administraţia pieţei, invocând că piaţa este pentru ţărani şi nu pentru comericianţi.
Gheorghe Şoiniţa are o dizabilitate locomotorie, din această cauză să deplasează, scrie şi vorbeşte cu dificultate. Pentru familia lui piaţa este unica sursă de existenţă. Are copia procesului-verbal în care este indicat că desfăşoară activitate ilicită, pentru care trebuie să achite şi o amendă. Dânsul spune că are o serie de întrebări pentru reprezentanţii organelor de control, doar că nimeni nu ar dori să discute cu el, dar nici să se aşeze la masa de negocieri.
În privinţa soluţionării acestei probleme s-a autosesizat şi Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat. Potrivit Nataliei Rotaru, şefa oficiului, la discuţii au fost invitaţi comercianţii, reprezentanţii Inspectoratului Fiscal, ai Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor. Cei ai administraţiei pieţei nu au participat la discuţii. S-a convenit ca vânzătorii să insiste către administrația pieței pentru crearea condițiilor adecvate de activitate, mai ales că ei achită pentru arenda unui metru pătrat câte 200 de lei într-o zi de piaţă. Natalia Rotaru a accentuat că nici Consiliul Raional, nici Primăria Ungheni nu sunt în drept să facă aici investiții. Dar s-a menţionat că, comercianţii trebuie să îşi legalizeze activitatea. Acest lucru însă nu i-a satisfăcut pe aceştia. Aurel Drobot, şeful secţiei siguranţa produselor alimentare, spune că autorizaţia sanitar-veterinară de funcţionare a halei de carne a expirat. Pentru ca să fie prelungită, dânşii vor cere de la administraţia pieţei să îndeplinească anumite condiţii de bună activitate, aceasta însă nu înseamnă că unii trebuie să se eschiveze de la alte obligaţiuni – să îşi desfăşoare activitatea conform legii, adică să îşi deschidă întreprinderi individuale, să elibereze bon de plata, aşa cum se întâmplă în toate pieţele comerciale şi magazinele unde se comercializează carne proaspătă. „Legea este lege pentru toţi”, a reiterat specialistul.