Pe 31 mai, de Ziua mondială fără tutun, a intrat în vigoare una dintre cele mai drastice legi împotriva fumatului – Legea Privind Controlul Tutunului. Prin ea e interzis fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, la locurile de muncă, în mijloacele de transport public, în toate spaţiile publice deschise, lângă instituţiile medico-sanitare şi cele de învăţământ. De pe 1 ianuarie 2018 65% din suprafaţa pachetului de ţigări va trebui să avertizeze privind dauna fumatului. De menţionat că legea antitutun a fost adoptată încă în 2007, completată în 2015, în plus, a fost elaborat un program naţional special pe anii 2012-2016, dar schimbări evidente în lupta cu acest viciu, ca şi cu restul, nu s-au atestat.
Ce-i drept, interdicţia din mai, recunoaştem, i-a zguduit pe toţi, au dispărut ţigările expuse în vitrinele magazinelor, pe alocuri au apărut semne de interdicţie – o ţigară fumegândă întretăiată în cerc roşu, până şi fumătorii, se pare, au început să se teamă să fumeze pe stradă, pe scară. Se pare că azi totul a revenit la locul vechi şi nu mai sperie nici amenzile de mii de lei. Nici de lupta îndârjită cu acest flagel nu se aude nimic. Poate nu se aude, dar se luptă?
Cum nu se aude, s-a mirat Sergiu Talmaci, director interimar al Centrului Sănătate Publică Ungheni, dacă au fost verificate toate instituţiile medicale în care fumatul este interzis şi multe altele, prezenţa semnelor care interzic fumatul. Întotdeauna când se deplasează în primării atenţionează asupra acestui fapt, cer ordinul privind numirea persoanei responsabile în această privinţă.
Interlocutorul a explicat că, Codul contravenţional anume pe umerii centrelor de sănătate publică a pus responsabilitatea pentru aplicarea amenzilor – art. 91 prim, angajaţii poliţiei întocmesc procesul-verbal şi îl transmit la centru. Potrivit interlocutorului, chiar în timpul turului I al alegerilor prezidenţiale la un sector electoral a fost întocmit un proces-verbal unui amator de a fuma unde doreşte. În acest caz, punctul 17 al acestui articol prevede o amendă pentru persoanele fizice de la 50 la 70 de unităţi convenţionale, ceea ce în prezent constituie între 2500 şi 3500 lei. Dânsul consideră că putem conta pe lege, de exemplu, în restaurante, baruri nu se mai fumează, ci ies afară. Desigur, directorii se plâng că pierd clienţii, dar legea e lege şi trebuie respectată.
Eduard Balan, viceprimar de Ungheni, a menţionat că la primărie a avut loc o şedinţă în această chestiune, la care au participat conducătorii de întreprinderi şi cei care sunt datori să supravegheze respectarea legii.
Ca simplu cetăţean, el simte vreo schimbare după intrarea legii în vigoare? Potrivit lui, mai înainte, lângă grădiniţa unde îşi duce copilul, uneori puteai vedea, pe stradă, taţi cu ţigara în mână care îşi aşteptau copiii, dar acum aşa ceva nu se observă. În ce priveşte barurile şi restaurantele, dânsul spune că acolo puţine s-au schimbat. De asemenea, presupune că asupra luptei cu fumatul mai degrabă ar putea influenţa majorarea costului ţigărilor decât legea, chipurile, cel care a fumat continuă să fumeze.
Prin interdicţii nu poţi obţine multe, pur şi simplu, oamenii trebuie să se gândească la sănătatea lor şi la banii cheltuiţi pentru subminarea ei.