Primul post de pompieri și salvatori pe bază de voluntariat din raionul Ungheni, a fost inaugurat la 3 mai 2017 în satul Sculeni, localitatea de reședință a comunei cu același nume. Cei 14 pompieri-voluntari de aici intervin în comunele Sculeni, Cioropcani, Petrești, Buciumeni, atunci când sunt cazuri de situații excepționale, incendii, înecuri, inundații, deflagrații și altele. Din această cauză am dorit să aflăm ce s-a mai întâmplat pe parcursul acestor doi ani de activitate, cum se descurcă, cum sunt percepuți ei în comunitate și cât de mult voluntariatul în acest domeniu e tentant pentru oameni ca să-l practice.
Dacă la început erau 60 de voluntari, potrivit lui Dumitru Radu, șeful postului, acum au rămas doar 14. Una dintre cauzele care i-au făcut să renunțe este serviciul, care de cele mai multe ori e în orașele republicii. „Când am făcut primul grafic de serviciu, erau mai mulți voluntari și doritori, fiind organizat și un concurs între aceștia. Dar când s-a început sezonul de toamnă, unii voluntari au plecat. Din această cauză după un an am scris cerere la primărie și am rugat să ni se trimită lucrători, doar aceștia fiind salarizați de către Primăria Sculeni”, a specificat interlocutorul nostru. Ultima afirmație a lui Dumitru Radu ne-a trezit nedumerirea, doar conform Legii voluntariatului acesta este „participarea benevolă la oferirea de servicii, cunoştinţe şi abilităţi sau la prestarea unor activităţi în domenii de utilitate publică, din proprie iniţiativă, a persoanei denumită voluntar. Voluntariatul poate fi desfăşurat în baza contractului de voluntariat sau în afara acestuia” (Legea nr. 121 din 18.06.2010). L-am contactat pe Vasile Casian, primarul comunei, care ne-a confirmat spusele șefului de post. „Am început cu voluntariat și am terminat-o ca salariați. De ce? E simplu, când a fost deschis postul, toți erau entuziasmați și gata să încerce ceva nou, până în momentul în care au înțeles că au de întreținut familii, de crescut copii, de câștigat bani. E ceva normal, căci omul nu o să trăiască numai cu aer, de aceea am recurs la pompieri profesioniști, care sunt salarizați”, a menționat dânsul. Oare voluntariatul în acest domeniu nu li s-ar părea interesant oamenilor? Dumitru Radu ne spune: „Voluntariatul este benefic pentru comunitate, însă nu știu dacă societatea noastră e gata de așa ceva, căci oamenii doresc să fie remunerați. Ar fi bine ca dânșii să fie motivați. Spre exemplu, să aibă reduceri la taxa pentru studii la o anumită instituție de învățământ, la facturi, adică ceva ce ar atrage cetățenii să facă voluntariat, mai ales fiind pompieri sau salvatori”. Apropo, dânsul este unul din cei doi salvatori nesalarizați ai acestui post.
Totuși, în ciuda acestor dificultăți, șeful postului menționează că au înregistrat și rezultate. „Consider succes cele 10 intervenții la casele de locuit și peste 40 de intervenții pe terenurile cu vegetație uscată, care au fost pe parcursul acestor ani”, a enumerat acesta.
Despre modul cum se desfășoară programul lor de muncă Dumitru Radu ne-a explicat că la început le trebuiau 7-8 minute de pregătire, acum aceasta le ia doar 2-3 minute, deoarece sunt și angajați care îngrijesc de transport și mobilizarea e mai rapidă. La capitolul dotare tehnică, dânsul a remarcat că tehnica a rămas aceeași, fiind donată de către Consiliul Raional Ungheni. Pe parcurs s-au mai adus niște furtunuri noi, țevi, iar datorită proiectului „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre” aceștia speră că vor fi dotați cu o motopompă și un motoferăstrău.
Reamintim cititorilor că Postul de pompieri și salvatori pe bază de voluntariat de la Sculeni a fost deschis cu susținerea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al Ministerului Afacerilor Interne în baza programului de consolidare a serviciului salvatori și pompieri în localitățile rurale. Acesta este și primul din țară.