În acest articol, voi împărtăși experiența mea privind achiziționarea lemnului de foc direct de la ocolul silvic. În raionul Ungheni, există patru ocoale silvice în gestiunea Întreprinderii pentru Silvicultură „Silva Centru Ungheni”, și anume Ocolul Silvic Cornești, Ocolul Silvic Pîrlița, Ocolul Silvic Valea Mare și Ocolul Silvic Sculeni. Locuind în imediata apropiere de am mers la cel din Pîrlița, ca să îmi procur lemnele de acolo. În acest context, voi împărtăși pașii pe care i-am urmat și experiența obținută.
Deplasarea la ocol și alegerea speciei de lemn dorite
La sediul ocolului silvic am ales specia de lemn dorită. O să precizez că prețurile diferă în funcție de categoria de lemn. De exemplu, cele din speciile tari incluse la categoria diverse (frasin, carpen, stejar) costă 880 lei metrul ster, iar salcâmul costă 960 lei metrul ster.
Eu am optat pentru 5 metri steri de salcâm, achitând suma de 4800 lei. La achitare, am prezentat buletinul și am completat o cerere în care am declarat că lemnele sunt destinate uzului personal și nu comercializării. Este important de menționat că factura emisă este valabilă doar pentru ziua respectivă, astfel că trebuie să vă asigurați că lemnul este ridicat în aceeași zi. Valentin Stati, șeful Ocol Silvic Pîrlița, a precizat de ce se emite o factură valabilă doar pentru o singură zi, deoarece aceasta reprezintă o măsură de control pentru autorități. „Mașina care transportă lemnul poate fi oprită în trafic de către Inspectoratul Mediului sau de către agenții poliției de patrulare, iar dacă șoferul nu deține această factură, există riscul confiscării lemnului și aplicării unei amenzi. Imaginează-ți că factura ar fi valabilă timp de trei zile, acest lucru ar ușura comercializarea lemnului tăiat ilegal. O singură factură ar putea fi utilizată de mai multe ori în zile diferite pentru încărcături diferite” ne-a explicat dânsul. De asemenea, prețul la Ocol nu include serviciul de transport sau încărcare.
Deplasarea în pădure și încărcarea lemnului
Lemnul achitat se afla într-o fâșie de pădure în apropierea satului Romanovca, localitate din componența orașului Cornești. Accesul cu mașina nu a fost posibil, așa că am mers aproximativ 2 km pe jos. Greu am găsit locul unde se dădea lemnul. Am fost ghidați prin telefon de către pădurar, care era la fața locului cu mai mulți lucrători ce munceau pentru a deservi cu lemn și alți cumpărători. Tare amabili au fost, s-au împărțit cu bucatele și cu băutura lor. Este de menționat că perioada de distribuție poate fi afectată de condițiile meteorologice și de starea proastă a drumurilor de acces.
Așa s-a întâmplat și în cazul nostru, de aceea am găsit un vehicul specializat, cum ar fi un tractor sau o mașină cu tracțiune integrală. Serviciul de transport a costat 1200 lei.
Când așterni pe hârtie toate cheltuielile – metrul ster de lemn te costă mai mult
După un calcul matematic (metru ster de lemn + cheltuielile de transport) am ajuns să constat că un metru ster de salcâm m-a costat 1200 lei. Asta în condițiile dacă ai prieteni care să te ajute în mod voluntar la încărcarea și descărcarea lemnului, însă sunt alți oameni care achită și aceste servicii.