Legea № 133-XVI din 13.06.2008 cu privire la ajutorul social, îndrăgită de cel puțin 3000 de locuitori ai raionului Ungheni, a împlinit 10 ani.
Aniversarea a trecut pe neobservate, cu toate că ar putea fi marcată prin petreceri mari, în primul rând, de către beneficiari. Te prinde groaza când te gândești câți bani s-au plătit în acest deceniu, inclusiv celor care nu vor să lucreze deloc. Și la ce bun să muncești dacă poți sta cu mâinile în sân și să primești 1025 lei. Dar nu vom vorbi despre jubileul legii.
Comisia specială a Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni cunoaște totul despre punerea în aplicare a acestei legi și se deplasează în fiecare săptămână în primării pentru a verifica exactitatea datelor indicate sub proprie răspundere în cererile beneficiarilor, în baza cărora aceștia primesc ajutoarele. Potrivit lui Constantin Potlog, șef adjunct al direcției, fiecare cetățean are dreptul de a depune o astfel de cerere și în temeiul informațiilor indicate un program special de calculator dă verdictul de acordare a ajutorului sau refuz. Acest lucru se comunică asistenților sociali din primării, iar ei îl aduc la cunoștința solicitanților.
El a atras atenția asupra faptului că, la verificarea cererilor, specialiștii în 6-7 cereri din 10 se confruntă cu informații eronate. În primul rând, completând cererea, oamenii indică statutul lor – vârsta de pensionare, dizabilitate, șomer, îngrijește un copil până la 3 ani și altele, iar când se schimbă, solicitantul nu informează în această privință, deși este obligat s-o facă în termen de 10 zile. Ei nu comunică nici despre modificările în venituri. De exemplu, s-a majorat salariul, fiul sau fiica au început să primească bursă.
În trimestrul doi al anului curent 30 de beneficiari de ajutor social au fost nevoiți să restituie 31 de mii de lei.
Există probleme legate de faptul că persoanele care moștenesc terenuri de la părinți nu se grăbesc să intre în drepturi de moștenire, le lucrează, dar nu le indică în cereri. Există multe cazuri asemănătoare. Se comit inexactități indicând componența familiei, de exemplu, când o persoană pleacă în străinătate, despre acest lucru trebuie de comunicat. În același timp, oamenii nu declară ceea ce primesc din străinătate, deși sunt datori să o facă. Dacă astfel de încălcări ale legislației în vigoare sunt depistate, plata ajutorului social este suspendată, despre care fapt se aduce la cunoștința solicitantului, în plus, fondurile primite în mod ilegal sunt încasate de la unii beneficiari. Constantin Potlog a cerut tuturor solicitanților să respecte legea.
„În sat totuși e mai ușor de lucrat, fiindcă îi cunoști personal pe mulți locuitori. Deși primăria noastră e mare – 4 sate, informația pe care nu a declarat-o solicitantul oricum ne va fi transmisă”, spune Liuba Goian, asistentă socială din comuna Valea Mare, care după doi ani de muncă în această funcție cunoaște bine toate problemele sătenilor, în special, ale celor din Valea Mare. Dânsa explică că pe parcursul a 10 zile verifică informația indicată în cererea beneficiarului potențial. O comisie specială merge și verifică datele când se comunică sau ei află despre modificările în componența familiei sau veniturile beneficiarilor.