Azi interlocutoarea mea e Alina Cojocaru, profesoară de limba și literatură română în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Ungheni. Alina Cojocaru a luat primul loc în cadrul unui sondaj realizat în rândul elevilor, astfel a primit titlul de cel mai COOL PROFESOR.
— Pentru început o să vă rog să ne spuneți câte ceva din biografia dumneavoastră.
— Mă numesc Alina Cojocaru, născută la 24 mai 1986, originară din satul Măcărești, Ungheni. Sunt dintr-o familie de intelectuali. Tatăl, Victor Toma, profesor de matematică. Activează de 49 ani. Mă mândresc, e acela care mi-a insuflat dragostea și măiestria de pedagog. Studiile superioare le-am desfășurat la Universitatea de Stat ,,B.P.Hasdeu” Cahul , specialitatea limba și literatura română/engleză. După care m-am întors în satul de baștină, unde am activat timp de 9 ani, în calitate de profesoară de limba și literatura română/engleză, IPLT,,Elada”. La moment îmi desfășor activitatea în cadrul IPLT,,Ion Creangă” din municipiul Ungheni. Mă consider un om norocos din toate punctele de vedere, deoarece am o familie frumoasă, doi copii minunați, prieteni calzi, colegi dedicați și cu tact pedagogic.
— De ce ați ales să fiți profesoară de limba și literatura română?
— Consider că această profesie este o vocație, un îndemn al sufletului, este o profesie nobilă, curată. Este o plăcere atunci când copiii te urmează ca model, te adoră. Oare poate fi o profesie mai frumoasă decât aceea de a munci alături de copiii pe care îi vezi crescând și obținând rezultate frumoase? De ce profesoară de limba și literatura română? Cred că această vocație mi-a insuflat-o și profesoara mea de limba și literatura română – Maria Șișcanu, dar cred că și pasiunea mea din copilărie de a lectura, de a valorifica frumusețea limbii române.
— Cum este să fii profesoară în Republica Moldova?
— Da, este dificil în ziua de azi să fii profesor. Este o provocare pentru noi, mai ales în contextul pandemiei Covid-19, a învățământului online, deoarece cerințele sunt multe, iar generațiile de copii sunt diferite și trebuie să ținem cont de competențele fiecăruia, permanent să fim în pas cu noile platforme apărute.
— Ați luat primul loc în cadrul unui sondaj realizat de elevi, cum ați reacționat când ați aflat că elevii vă consideră cel mai COOL PROFESOR?
— Da, într-adevăr, am avut o surpriză foarte plăcută de ziua profesorului, atunci când doamna director, Zinaida Vrabie, m-a anunțat că am fost aleasă pe primul loc în urma unui sondaj, realizat în rândurile elevilor, drept cel mai COOL-PROFESOR. Au fost niște emoții de nedescris, care m-au motivat să-mi desfășor activitatea cu mai mult suflet și, sincer, este foarte plăcut să știi că elevii te respectă pentru ceea ce realizezi zi de zi.
— Cum reușiți să mențineți atenția elevilor?
— Cum mențin atenția elevilor? Chiar nu știu exact, poate prin felul meu de a fi, prin iscusința de a modela lecțiile să fie atractive, uneori prin exigență, dar mai întâi de a-i încuraja și de a-i respecta pe fiecare ca o personalitate aparte. Ceea ce știu cu certitudine e că la sfârșitul orei, tânărul din bancă trebuie să considere că ora aceea nu a fost pierdută și să aștepte cu interes ora următoare de română. Să fie așa, ca sultanul care așteaptă o nouă poveste a Șeherezadei. O oră de română, de matematică, de biologie, dacă nu te învață nimic despre tine și despre viața ta, e doar o oră pierdută. Încerc permanent să leg totul de viață, de ceea ce contează și de ceea ce îi interesează. De aceea, mi se par mai importante discuțiile despre viață pe care le declanșează un text literar, decât analiza elementelor de structură, de compoziție și de limbaj (astea le facem pentru bacalaureat, nu pentru noi).
— Cum era școala, sistemul de învățământ în perioada în care erați dumneavoastră elevă?
— A fost o perioadă foarte frumoasă din viața mea, fiind elevă, niște amintiri deosebite, dar vorbind despre sistemul de învățământ de atunci, pot menționa că era cu totul diferit de ceea ce este în prezent, abia în clasa a XI-a ne învățam cum se conectează un calculator, pe când acum cei din clasa întâi știu să navigheze pe internet. Tehnicile de predare erau altele, dar totuși profesorii veneau mereu pregătiți și cu ardoare să ne prezinte tema nouă.
— Ce le-ați sugera profesorilor de limba și literatura română din noua generație?
— Le-aș sugera, în primul rând, să muncească asiduu, fiindcă doar muncind poți culege roade frumoase. Să practice în continuare această profesie, pentru că este una deosebită ce îți dă o satisfacție plăcută. Să pună suflet atunci când lucrează cu elevii, să dea dovadă de dăruire, de pasiune, să-și cunoască foarte bine discipolii, să fie permanent pregătiți, informați cu tot ceea ce este nou în domeniu, să fie la rândul lor modele demne de urmat.