Din data de 24 ianuarie 2022, funcția de primar interimar al comunei Măcărești este deținută de către Alexandru Șișcanu, care a fost ales în urma voturilor consilierilor locali. Alexandru Șișcanu este originar din satul Măcărești. A lucrat timp de 5 ani în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, iar aproximativ 10 ani a muncit peste hotare. Atunci când s-a întors în țară a investit într-o afacere la nivel local, iar în scurt timp, din dragoste pentru localitatea sa de baștină s-a lansat în politică. Acesta a fost ales consilier în Consiliul Local Măcărești.
— Pentru început o să vă rog să îmi povestiți câte ceva din biografia dumneavoastră.
— M-am născut în satul Măcărești, am absolvit școala din sat, după care am absolvit Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”. Am lucrat 5 ani în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, dar din cauza salariului mic, ca și sutele de moldoveni am decis să merg la muncă peste hotare, am fost parte a diasporei moldovenești în jur de zece ani, banii munciți cinstit i-am investit într-o afacere în satul nostru. Am deschis o sală de ceremonii, care păstrează stilul nostru național (elemente decorative și bucate tradiționale) și am dezvoltat această afacere.
— Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de primar interimar al comunei Măcărești?
— La momentul când am candidat la funcția de primar interimar satul se afla într-o situație dificilă. Consiliul Local nu putea găsi o soluție pentru a finaliza darea în exploatare a apeductului și să aprovizionăm cetățenii cu apă. În cadrul inițiativei civice a NDI(Inițiativa civică „PUNE UMĂRUL”) de responsabilizare a deputaților ne-am adresat deputatului, Adrian Cheptonar, și am avut mai multe ședințe pentru rezolvarea acestei probleme. Atunci a fost clar că cineva trebuie să își asume responsabilitatea și să ducă acest proiect destul de întortocheat până la capăt. Am candidat pentru funcția de consilier pentru dragostea care o port acestui sat, tot din această dragoste am decis să îmi asum responsabilitatea și să duc acest proiect până la capăt și să contribui activ la dezvoltarea satului.
— Care sunt 3 probleme din Măcărești care necesită soluționarea urgentă ?
— Finalizarea proiectului de aprovizionare cu apă, problema deșeurilor menajere și iluminatul în unele porțiuni de sat.
— Ce așteptări credeți că au locuitorii comunei de la dumneavoastră ?
— Cea mai mare așteptare a cetățenilor este aprovizionarea cu apă, asupra căreia lucrez de la începutul mandatului. O altă așteptare ar fi să fiu onest cu cetățenii și un primar implicat.
— Cu ce realizări vă mândriți în postura de primar interimar al comunei Măcărești?
— Cea mai mare realizare este că am reușit într-un final să aduc în regulă documentația necesară pentru a fi dat în exploatare apeductul local și pot să spun cu încredere că în acest an locuitorii din Măcărești și Frăsinești vor avea apă. O altă realizare, datorită implicării tinerilor din Centrul Comunitar Măcărești în cadrul inițiativei „Pune Umărul”, vom porni un sistem de management al deșeurilor menajere în scurt timp.
— În comuna Măcărești activează mai multe grupuri de voluntari și asociații obștești. După cum se știe, toate acestea au nevoie de susținerea și suportul APL pentru a-și putea continua activitatea. Dumneavoastră ați reușit deja să stabiliți relații de cooperare cu grupurile respective ?
— Desigur, Centrul Comunitar Măcărești, de exemplu a obținut suportul meu întotdeauna și chiar m-au ajutat la rezolvarea problemei deșeurilor menajere. Implicarea civică este parte a democrației și a proceselor de administrare, eu cred ferm că Republica Moldova trebuie să dezvolte un sistem democratic autentic și voi face tot posibilul ca toate mecanismele din localitate să funcționeze, iar societatea civilă este la fel de importantă ca și aparatul primăriei.
— Dacă aţi fi un simplu cetățean ce calități credeți că ar trebui să aibă un primar?
— Să își iubească localitatea în primul rând, dragostea te mișcă spre lucruri frumoase. Dragostea naște onestitate, verticalitate și implicare.
— Care este sistemul de valori după care vă ghidați dumneavoastră în viață?
— Cel mai important este să fii OM, eu vreau ca atunci când merg pe drum să nu îmi fie rușine să dau ochii cu oamenii.
— Descrieți colaborarea pe care o aveți cu Consiliul Local?
— Colaborarea cu Consiliul Local de când am devenit primar este una în folosul cetățenilor, cel mai important în această colaborare că activitatea mea ca și primar este una transparentă.
— Funcția pe care o dețineți face să fiți atât apreciat, cât și criticat de săteni. Ce mesaj doriți să le transmiteți oamenilor?
— Doar împreună putem reuși să transformăm satul nostru într-o localitate model.
— Cum aţi descrie în cinci cuvinte satul Măcărești?
— Prea puține cuvinte, satul nostru are cei mai buni oameni.