După câțiva ani la Ungheni la 8 decembrie s-a organizat o nouă ediție a unui târg de muncă. La această ediție au participat 18 agenți economici, care au avut o ofertă de 644 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe au fost cele din domeniul industriei ușoare și cei care își caută un loc de muncă au fost mai mulți decât acum 3 ani (Nota red.: Ultimul târg de muncă, organizat la Ungheni, a fost în primăvara anului 2019. A se citi pe www.unghiul.com – „Peste o mie de șomeri în raionul Ungheni. La târgul locurilor de muncă îi puteai număra pe degete”). Au participat 350 de persoane, care își caută un loc de muncă. Totodată, în cadrul evenimentului a fost desfășurată o sesiune de ghidare în carieră de către membrele Asociației Obștești „Făclia”, care timp de mai mulți ani implementează proiecte anume în acest domeniu.
Echipa „Unghiul” a discutat cu Alexandru Gavrilița, șeful Direcției Ocupare a Forței de Muncă (DOFM) Ungheni, care ne-a detaliat despre specificul instituției pe care o conduce.
— Care e rolul primordial al DOFM Ungheni?
— Noi ajutăm persoana să-și găsească un loc de muncă, verificăm în baza de date și dacă găsim un loc de muncă corespunzător putem să-i propunem să meargă chiar în aceeași zi când se adreasează, la angajator. Dacă la momentul adresării nu găsim în baza de date un loc de muncă, care s-ar potrivi profilului persoanei, atunci încercăm să aplicăm una dintre măsurile pe care le avem pentru a ajuta persoana ca să se încadreze în câmpul muncii. În cazul în care nu are studii sau dacă are din cele care nu sunt solicitate pe piața muncii, atunci îi propunem formarea profesională prin anumite cursuri sau certificarea cunoștințelor, în dependență de caz.
— La moment locurile vacante de muncă disponibile în Ungheni sunt pentru toate categoriile?
— Mai mult sunt pentru cei cu studii medii profesionale. Mai puține avem pentru persoane cu studii superioare. Mulți dintre angajatori solicită persoane cu studii medii profesionale sau chiar fără a avea studii, pentru că ei își iau responsabilitatea de a-i învăța meseria chiar la locul de muncă.
— Care angajator din Ungheni are la moment cele mai multe locuri vacante?
— ÎCS „Lear Corporation” și al doilea ar fi SRL „Pinto-Mold”, care angajează lucrători la sezon. Jumătatea de an lucrează la SRL „Pinto-Mold”, iar 6 luni – nu. Acum au peste o mie de angajați.
— Într-un raport pe care l-ați prezentat ați menționat că în 9 luni ale anului ați lucrat cu 1447 de persoane care erau în căutarea unui loc de muncă, mai puțin cu 368 față de aceeași perioadă a anului trecut. De ce?
— A fost perioada de pandemie, când mai multe persoane au revenit în țară. În acest an restricțiile s-au relaxat și mulți au plecat peste hotare sau s-au redeschis anumite afaceri, care în perioada COVID-19 și-au sistat activitatea, ori s-au deschis afaceri noi și oamenii au avut oportunitatea să-și găsească aici de lucru.
— Ai declarat că mulți angajatori din raionul Ungheni nu prea vin ca să declare locurile de muncă vacante pe care le au la Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ungheni. De ce? Este vreo procedură, care i-ar face pe ei să nu le declare la instituția voastră?
— Toate serviciile pe care le oferim sunt gratuite, nu este nicio procedură complicată de a declara un loc de muncă vacant în cadrul firmei, organizației. Pur și simplu, la o parte dintre agenții economici li s-a format un stereotip că aici la DOFM se adresează numai persoane vulnerabile, persoane care nu vor să lucreze și ei nu doresc să conlucreze cu noi pentru că noi le vom recomanda persoane care nu corespund cerințelor lor. De aceea, ei mai bine aleg rețelele sociale ca să plaseze anunț că sunt în căutare de muncitori. Orice instituție, orice organizație este obligată să anunțe public că au loc vacant de muncă.
— Aveți cursuri de formare profesională. Cum își recuperează statul cheltuielile în cazul în care persoana, după absolvirea cursurilor, nu se angajează în câmpul muncii?
— DOFM Ungheni monitorizează persoanele acestea ca ele să activeze, pentru că într-adevăr statul are anumite cheltuieli. Și chiar dacă ele nu sunt de acord cu locul de muncă unde le propunem noi, ele oricum se angajează.
— Ce alte noutăți mai aveți la DOFM Ungheni?
— Din 2021 s-a început asistența de deschidere a unei afaceri. Chiar dacă nu dispunem de specialiști încercăm să recrutăm voluntari din rândurile șomerilor, care au studii superioare și pot oferi asistență celor care își doresc să-și deschidă propria afacere. Un plus mare al DOFM e că oferă asistență la elaborarea planului de afaceri. Avem un prim succes. E vorba de Andrei Gherman din Zagarancea, care a lansat o afacere în producția de ulei presat la rece după o metodă nouă, care fi unică în Republica Moldova. Antreprenorul produce în cantități mici ulei din susan, miez de nucă, dovleac, in, armurariu sau cânepă. Deșeurile rezultate în urma extracției le folosește ca hrană pentru păsări”.