— Ne-am pomenit într-o situație excepțională, pentru care, trebuie să recunoaștem, nimeni nu a fost pregătit. Care au fost primii pași ai Primăriei Ungheni pentru a preveni infecția COVID-19 și declanșarea unei eventuale epidemii?
— Am asigurat activitatea primăriei într-un regim special. Primăria nu poate fi închisă, nici chiar dacă situația va fi foarte gravă. Primăria va lucra în continuare, pentru că noi avem sarcina să administrăm orașul: avem întreprinderea municipală ”Apă-Canal”, care trebuie să livreze apă; avem ”AVE-Ungheni”, care trebuie să evacueze deșeurile menajere; avem Sectorul comunal, care trebuie să asigure salubrizarea orașului. Toate aceste întreprinderi trebuie să lucreze într-un regim alert.
— Dar angajații de aici nu se supun oare riscurilor?
— Ne-am asigurat ca întreprinderile municipale să aibă în dotare soluțiile dezinfectante necesare, pentru a proteja viața angajaților. Au fost achiziționate termometre digitale cu infraroșu, pentru a verifica temperatura fiecărui angajat dimineața, când vine la serviciu. Pe de altă parte, monitorizăm zilnic care este situația în ceea ce privește prestarea serviciilor respective.
— Ce se întâmplă cu instituțiile publice din Ungheni?
— Grădinițele sunt deja, din 11 martie, în carantină. Copiii sunt acasă. Au fost sistate de asemenea activitățile de la Palatul de Cultură, ale cercurilor de aici. A fost oprită activitatea Școlii de sport, Școlii de pictură, Școlii de muzică. S-au luat măsurile necesare pentru a asigura și aceste instituții cu dezinfectant, cu termometre digitale. Chiar dacă, la momentul de față, instituțiile respective nu lucrează cu copiii, ele nu au fost închise. Trebuie întreținute și, desigur, să ne gândim la protejarea vieții angajaților.
Noi ne conformăm deciziilor luate de Comisia Extraordinară Națională de Sănătate Publică, de Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Ungheni și, bineînțeles, avem deciziile Comisiei Extraordinare a municipiului Ungheni. Ne dăm bine seama că situația e foarte complicată, e una deosebită și comportamentul nostru trebuie să fie deosebit. Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă că poate să contribuie la ieșirea cu bine din această situație. Asta înseamnă să ne conformăm deciziilor despre care am pomenit. Spre exemplu, din moment ce s-a decis ca copiii să stea acasă, ei trebuie să stea acasă, în interiorul casei. Doar astfel putem contribui ca această infecție să nu se răspândească.
— Copiii sunt acasă. Ce fac cadrele didactice?
— Am avut o discuție cu managerii instituțiilor respective și a fost luată decizia ca cei ce doresc pot să-și ia concediul ordinar și să stea la domiciliu. Cei care nu au această posibilitate sau nu vor să-și ia concediul ordinar, ar putea să aibă două opțiuni: fie că lucrează în cadrul instituției, fie că la domiciliu. Noi încurajăm oamenii să lucreze de la domiciliu, dacă genul lor de activitate le permite. Pentru cei ce, însă, trebuie să lucreze în instituție, managerul este obligat să le asigure toate condițiile de protecție.
— O problemă pentru ungheneni la momentul de față este lipsa transportului pentru pasageri.
— Pe 16 martie, a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Ungheni, la care s-a decis să fie sistat tot transportul de pasageri pe teritoriul raionului, inclusiv în municipiul Ungheni. Noi nu suntem în situația în care putem să discutăm anumite decizii. Trebuie să ne conformăm, să le executăm. Oamenii trebuie să știe că circulația transportului urban de pasageri e sistată temporar, până la 1 aprilie, pentru a minimaliza deplasările în grup. Cei ce muncesc vor trebui să-și găsească, în aceste zile, o altă modalitate de a ajunge la serviciu.
— Deși a fost declarat Codul roșu, deși lumea a fost rugată să stea în casă, sunt foarte mulți cetățeni care, se pare, nu s-au conformat acestor solicitări. Ce facem cu acești oameni?
— Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că e nevoie să respecți sfaturile specialiștilor, că atunci când mergi să cumperi produse alimentare sau medicamente, trebuie să păstrezi distanța de cel puțin un metru unul de altul. E o regulă simplă, care trebuie respectată. I-aș îndemna pe toți cei care au posibilitatea să stea acasă, s-o facă. Să iasă doar atunci când au nevoie să meargă la farmacie sau după produse alimentare. Să meargă doar un membru al familiei, nu toți. Cei care sunt încadrați în activitatea profesională, trebuie s-o facă în așa fel, încât să se protejeze pe sine și pe oamenii cu care interacționează.
— Se știe că, inclusiv la Ungheni, au revenit multe persoane ce se aflau în străinătate, în zonele de risc.
— Așa este. Aceste persoane trebuie să se autoizoleze, ceea ce înseamnă că trebuie să stea separat de toți timp de 14 zile, să nu contacteze nici măcar cu rudele apropiate. Or, au apărut deja cazuri când au fost infectați cu virusul respectiv membrii familiei. Deci, fiecare dintre aceste persoane trebuie să se autoizoleze corect, fără a contacta cu persoanele din jur.
— La final, probabil, e binevenit un apel către ungheneni.
— Vreau să vă asigur, stimați ungheneni, că toate întreprinderile noastre municipale lucrează în regim alert, pentru a asigura condițiile necesare pentru populație, pentru oraș. Apa potabilă este livrată nonstop, deșeurile menajere sunt evacuate regulat, conform orarului de evacuare, se efectuează salubrizarea orașului. Totodată, îi chem pe oameni la calm, căci panica, în astfel de situații, nu ajută. Să fim cu toții mai responsabili și, cu siguranță, vom ieși cu bine din această încercare.