Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului „O cafea cu primarul”, care este o activitate din cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni cheie”.
Anatolie Cladicov, consultant în domeniul Responsabilității Sociale Corporative (RSC), regiunea-cheie Ungheni și responsabil de eveniment, a reușit să organizeze o discuție productivă între mediul privat și cel public. Prin urmare, mai mulți agenți economici au discutat cu Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, despre parteneriatele publice-private, interacțiunea mediului privat cu mediul public, viziuni de dezvoltare economică locală și multe altele. Acestă activitate a reieșit din dorința mediului privat de avea o colaborare mai strânsă cu mediul public și de a se implica mai activ în dezvoltarea economicei locale.
Programul EU4Moldova a venit cu propunerea de a crea parteneriate publice-private. Cum ar arăta acestea în Ungheni?
Alexandru Ambros: „La noi e cam complicat, oamenii au specificul lor, adică ei vor mai întâi să fie proprietari ai pământului, apoi încep să construiască. Ceva ce ar putea să meargă la Ungheni, în viziunea mea, ar fi o grădiniță privată, chiar și o școală primară privată. Eu cred că în aceste parteneriate primăria trebuie să contribuie destul de mult. Să ofere teren, chiar și construcția propriu-zisă. Iar cei din sectorul privat ar trebui să se ocupe mai mult de activitate și gestionare. Nouă autorității locale ne trebuie ca în regiune să existe locuri de muncă. Aceste locuri de muncă generează impozite de care se bucură statul. Un alt exemplu ar fi parcările, de exemplu în Ungheni acestea sunt deja făcute. Am putea face un parteneriat public-privat cu cineva care să le administreze. Totuși inițiativa nu trebuie să vină de la sectorul privat. Atunci când primăria vrea să rezolve o problemă, ea ar putea conlucra cu cei de la privat”.
Ungheniul trebuie să fie o zonă industrială sau un oraș mai liniștit?
Alexandru Ambros: „Cu siguranță orașul trebuie să crească, când ai o zonă urbanizată totul începe să lucreze. De acest lucru profită toți, iar economia se dezvoltă considerabil. O problemă la noi este că statul nu construiește spații locative. În Ungheni sunt locuri disponibile pentru noi blocuri. La noi construiesc numai cei din sectorul privat, iar eu văd în asta o problemă. Primăria permitem fără nici o restricție să se construiască în zona. Doar că investitori nu prea vor să vină, se tem să investească căci avem o situație mai critică la moment”.
Ungheniul trebuie să extindă teritorial sau să se dezvolte prin construirea de clădiri multietajate?
Alexandru Ambros: „Eu cred că ambele. O problemă a orașului Ungheni sunt casele la sol. Avem în jur de 6 mii de case la sol, o medie ar fi 40 % trăiesc la sol și 60% la bloc. Dacă ar fi o reformă teritorial-administrativă atunci satele din vecinătatea orașului s-ar putea integra cu ușurință. Sunt multe terenuri care nu sunt valorificate. De exemplu, poligonul care aparține forțelor armate. Ce-i drept acolo este un teren cu proprietate de stat, însă eu văd acolo un potențial parc industrial”.
În interacțiunea dintre mediul privat și cel public sunt lacune, fiindcă nu dispunem de un sistem care ar ușura conlucrarea dintre cele două părți. Cum ați vedea pe viitor această colaborare?
Alexandru Ambros: „Este cam complicat de instituționalizat acest aspect. Noi încercăm asta prin proiectul „Adoptă un spațiu public”. Toată lumea trebuie să aibă de câștigat, ideea este că atunci când un agent economic contribuie în interesul societății cu ceva, el trebuie să aibă și profit(…) sau de recunoștință. Spre exemplu, recompensa cea mai mare este atunci când ai făcut ceva și oamenii apreciază. Noi trebuie să dăm voie mediului privat să se dezvolte. Poate că ar fi bine să organizăm mai multe întruniri cu agenții economici unde să dezbatem aceste idei”.
Agenții economici prezenți la întrunire au fost destul de activi, au venit cu soluții și propuneri, au accentuat viziunile lor de dezvoltare și dificultățile cu care se confruntă, în concluzie, de comun acord a fost stabilit faptul ca astfel de activități să aibă loc o dată în jumătate de an, cu participarea antreprenorilor întreprinderilor mici și mijlocii, Start-Up-urilor și a antreprenorilor consacrați. Părerea ambelor categorii fiind esențială pentru a crea un mediu de afaceri prosper.
Această activitate a fost realizată în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Viziunile expuse aici nu reflectă neapărat punctul de vedere al UE, PNUD şi UNICEF.