Fiecare localitate are anumite locuri și lucruri frumoase, cu care se mândrește și o reprezintă. Pentru Ungheni aleea de castani este cartea de vizită, fiind admirată și apreciată de turiști și alți oaspeți, care vizitează urbea. De câțiva ani arborii au început însă să sufere, s-au îmbolnăvit.
Aleea de castani are o lungime de 5 kilometri, dar într-o zi pomii ar putea să dispară din cauză că în plină vară frunzele acestor copaci viguroși ruginesc. Specialiștii spun că problema a apărut de mai demult. Sergiu Timofti, șef adjunct al Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor, ne-a relatat următoarele: ”Castanii au început să se îmbolnăvească cu 7 ani în urmă, nu doar la noi, dar în toată Europa, iar cauza este încălzirea globală. Un efect negativ asupra lor o are timpul secetos și fluctuațiile de temperatură. Dăunătorul care atacă castanii se numește ”molia minieră” și se declanșează la începutul lunii mai, când începe zborul fluturelui”.
Specialistul mai susține, că din momentul când copacii au început să fie afectați, aceștia au fost stropiți cu soluții speciale pentru a diminua densitatea moliei. Un lucru însă n-a fost luat în calcul: capacitatea mașinii de stropit, a cărei jet nu ajungea până în vârful copacilor.
”Inițial stropitoarele era închiriate de la niște agenți economici din raion, iar mai apoi primăria orașului a achiziționat o mașină specială în acest scop și câțiva ani la rând totul a fost în regulă”, menționează Nicolae Donici, șeful sectorului pentru amenajare. În 2017 această mașină s-a defectat, motiv din care în anul curent pomii din nou au fost tratați cu o stropitoare simplă, pentru care scop primăria a cheltuit 4 mii de lei”, mai concretizează acesta.
”Procedura respectivă din nou nu a permis nimicirea totală a larvicidelor și ovicidelor. Soluția optimă ar fi ca acum, toamna, frunzele care cad să fie strânse și duse într-un loc pentru a fi arse, căci practica de a le depozita nu face decât aceste insecte să se dezvolte și să se răspândească din nou”, specifică Sergiu Timofti. ”Sper că ar fi o metodă efectivă, numai dacă ne vor permite cei de la ecologie. Cred că vom ajunge la un numitor comun pentru a rezolva o problemă atât de importantă”, concluzionează șeful sectorului de amenajare a orașului.
De menționat că pomii de castani ocupă 2 hectare în perimetrul urbei. În afară de aleea ce se extinde de-a lungul orașului, sectoare cu castani mai sunt lângă fosta fabrică biochimică și parcul central. ”Cu părere de rău, în special doar aleea este expusă tratării, iar de ceilalți pomi se cam uită. Dacă nu vom lua măsuri cât mai urgente acum, riscăm să pierdem această frumusețe cu care ne mândrim atât de mult”, mai afirmă Sergiu Timofti.