Nu impunem obligativitatea vaccinului în rândul cadrelor didactice, dar dreptul majorității la sănătate trebuie să prevaleze. Este răspunsul ministrului sănătății, Ala Nemerenco, la criticile din societate după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus obligativitatea pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat de a efectua din cont propriu și prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test la COVID-19. Ministrul sănătății spune că achitarea testelor din contul statului este imposibilă, întrucât banii ar trebui redirecționați către alte priorități, notează IPN.
Ministrul Sănătății se arată nedumerită de rata de vaccinare scăzută în rândul angajaților din sistemul educației. Potrivit Alei Nemerenco, revenirea elevilor cu prezența fizică în sălile de clasă de la 1 septembrie impune necesitatea asigurării unui grad cât mai mare de vaccinare în rândul pedagogilor. Miza fiind atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 1 octombrie 2021.
„Nu facem mișcări pentru a introduce obligativitatea vaccinului. Dar Constituția prevede că dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului individual, nimeni nu are dreptul de a pune în pericol viața și sănătatea altora, mai ales când e vorba de copii. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sigur. La momentul deschiderii școlilor cu prezența fizică, pericolul de transmitere a virusului este foarte mare. Putem opri circulația virusului doar prin acoperirea vaccinală”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
Potrivit șefei de la Sănătate, persoanele nevaccinate din sistemul de sănătate vor fi obligate să prezinte o dată la două săptămâni testul rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau testul PCR la COVID-19. Testarea se va face pe cont propriu, întrucât statul nu intenționează să suporte astfel de cheltuieli, spune Nemerenco.
„În rândul personalului didactic avem o rată a vaccinării care variază între 40% la 60%. Testul este necesar pentru a asigura siguranța copiilor și a cadrelor didactice. Vreau să întreb cetățenii care s-au vaccinat, ei vor să ofere din contribuția lor medicală celor care refuză să se vaccineze? Acești bani pot fi cheltuiți pentru întreținerea școlilor, pentru reparația lor. Ar trebui să plătim din contribuția fiecăruia ca să achităm testele celor care nu vor să se vaccineze?”, s-a întrebat Ala Nemerenco.
Potrivit deciziei CNESP, demararea procesului educațional cu prezența fizică în sălile de clasă va începe de la 1 septembrie cu respectarea măsurilor de sănătate publică. Este vorba despre purtarea măștilor de protecție în toate spațiile închise din cadrul instituției de învățământ de către personalul didactic, nedidactic și auxiliar, indiferent de statutul de vaccinare al acestora, aerisirea încăperilor, menținerea distanței fizice de cel puțin 1 metru, prevenirea aglomerării, curățarea și dezinfectarea frecventă a spațiilor și echipamentelor.