Ca un cântec a răsunat la sfârșitul anului trecut informația că pensionarii și persoanele cu dizabilități pot beneficia de un suport unic în valoare de șase mii de lei pentru nevoile personale de la primăriile localităților. Se acordă o dată pe an, în schimb, poate fi solicitat în orice moment. Statul subvenționează administrațiile locale cu bani destinați pentru acest sprijin.
Deci, care este soarta Hotărârii nr. 716 din 18 iulie 2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului social de suport monetar adresat familiilor/persoanelor defavorizate? Așa se numește decizia de a aloca acei 6000 de lei despre care s-a aflat ceva mai mult de șapte luni în urmă? Anul trecut, de exemplu, s-au alocat foarte puțini bani în aceste scopuri, dar sunt ei în genere în condițiile actuale? Cine a avut noroc și poate cu ajutorul acestor mijloace bănești să-și rezolve problema?
Potrivit lui Tudor Rădeanu, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, în anul curent au fost alocate 420 de mii de lei în aceste scopuri. Desigur, suma este foarte modestă, dacă ne amintim că fondul de asistență socială avea la un moment dat fonduri de circa 4 milioane de lei. Trebuie menționat că în locul acestui fond au fost create trei servicii – sprijin financiar pentru familiile cu venituri mici, despre care vorbim acum, sprijin pentru familiile cu copii și serviciul asistenților personali.
Pentru ce necesități solicită oamenii ajutor? Președintele comisiei speciale, vicepreședintele raionului Vasile Lupu, a menționat că pentru a repara soba, acoperișul, a achita facturile, pentru tratament și multe altele. Asistenții sociali din primării efectuează o monitorizare strictă a tuturor cheltuielilor și achizițiilor. În acest an, sprijin financiar de la 500 la 6000 de lei, în funcție de complexitatea problemei, în raion au primit 67 de persoane, suma totală a acestuia este estimată la 140 de mii de lei.
Tudor Rădeanu vorbește și el despre monitorizarea de către asistenții sociali a modului în care sunt cheltuiți banii primiți, potrivit rezultatelor este întocmit un raport, chiar și bonuri de plată sunt atașate la acesta. Suma suportului nu este mare, rareori cineva, doar într-o situație dificilă, primește 6000 de lei, deoarece există foarte mulți oameni nevoiași, ca întotdeauna.
Primarul satului Unțești, Nicolae Sorotinschi, a spus că pot direcționa doar 6000 de lei, din care doi săteni au primit deja câte 1000, în principal pentru combustibil, deși oamenii solicită suport financiar în legătură cu tratamentul, achiziția de alimente, lemne de foc și cărbune pentru iarnă.
Iată și cântecul. S-a spus, s-a promis că 6000 de lei poate primi nu numai solicitantul, ci și ceilalți membri ai familiei. Deși țara are acum un motiv foarte bun pentru a explica lipsa de fonduri – coronavirusul.