Discuția despre acordarea de ajutor familiilor cu copii din grupul de risc a început, cum deseori se întâmplă, la inițiativa cititorilor. Din mai multe sate ni s-a comunicat că familiilor numeroase anul trecut li s-ar fi acordat ajutor material, unii au primit câte 1500 de lei de copil, iar alții, chipurile, și câte 4000, dar nu toți părinții ar fi folosit banii pentru copii.
Potrivit unei interlocutoare, un tată a băut aproape toți banii, lăsând o sumă mică pentru a cumpăra de le second hand ceva haine copiilor, chipurile, trebuie să raporteze asistenților sociali de la primării. Din alt sat ni s-a telefonat și ni s-a spus că mama a cheltuit toți banii călătorind la Ungheni, dar ce făcea ea acolo, lăsând copii acasă singuri, nici prin cap nu-ți trece. Iar pentru îmbrăcăminte copiilor a lăsat mai nimic, ceva ca să prezinte darea de seamă. E de-a mirării de unde oamenii află totul, însă informația a trezit interes și am decis să aflăm care este situația.
Potrivit Larisei Bubnova, specialist principal la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, secretarul comisiei raionale pentru apărarea drepturilor copiilor în situații de risc, ajutorul nu s-a acordat familiilor numeroase, dar celor în care copilul a ajuns în situație de risc, adică nu are îmbrăcăminte, încălțăminte și hrană. Ajutorul s-a acordat în septembrie-decembrie anul trecut. În aceste scopuri din bugetul raional s-au repartizat 150000 de lei, iar din cel de stat – 1400000. Datorită reformării Fondului de susținere socială a populației, s-a decis ca mijloacele acestuia să fie alocate pentru a susține familiile.
Banii au fost repartizați ținând cont de situația din familie, de aceea undeva pentru un copil s-au prevăzut 1500 de lei, în alt loc – 2000, dar au fost cazuri că li s-au dat chiar și 4000 de lei. În total au primit ajutor 190 de familii cu 521 de copii. Pentru anul în curs de asemenea sunt prevăzute în aceste scopuri circa 1 mln. 300 mii de lei, dar posibilitatea de a acorda susținere familiilor cu copii în grupul de risc nu va exista mai devreme decât peste câteva luni.
Asistentul social al comunei Mănoilești, Valentina Grosu, a explicat că au perfectat 9 dosare pentru a acorda ajutor familiilor, dar au primit doar 4 – una cu 6 copii, una cu 4 copii și două cu câte un copil. Într-o familie toți membrii adulți sunt persoane cu dizabilități, altă familie stă cu copiii într-o odătă, poate vor reuși să-și îmbunătățească cât de cât condițiile de trai. Interlocutoarea a menționat că banii au fost transferați pe card, pentru sumele cheltuite – pot cumpăra frigider, calculator pentru copii, masă de lecții, haine, alimente – familia trebuie să raporteze, să prezinte bonurile fiscale sau să confirme procurarea lucrurilor de la piață.
Apropo, Larisa Bubnova a spus că asistenții sociali chiar au cumpărat cu aceste mijloace două case. Banii tuturor beneficiarilor au fost transferați pe cardul bancar și ei trebuiau să-i cheltuiască împreună cu asistenții sociali. Cei drept, despre o asemenea practică la redacție s-a comunicat numai din satul Măcărești.