În sala de şedinţe a Inspectoratului de Poliţie al raionului Ungheni a avut loc o un seminar la care s-a discutat despre un proiect ce derulează în şase localităţi – „Supravegherea de vecinătate”. La eveniment au fost prezenţi primari, liderii sectoarelor supravegheate de vecini, poliţişti, pompieri, coordonatorii de proiect. S-a menţionat că numărul infracţiunilor de la an la an creşte, iar genul lor diferă. Şeful secţiei securitate publică a i, Serghei Postolachi, a prezentat un raport cu privire la situaţia criminogenă în raion. În primele trei luni ale anului 2015, cele mai multe infracţiuni, 86 la număr, sunt furturile, după care au fost înregistrate 29 de cazuri conducere a automobilului în stare de ebrietate, 13 cazuri de violenţă în familie şi 7 jafuri.
Maria Gurău, asistent de program, a subliniat cât de important e ca vecinii să se ajute reciproc, mai ales când unii dintre ei sunt fie la odihnă, fie plecaţi peste hotare, iar în cazul că observă pe cineva dubios în ogradă, să anunţe poliţie. „Paza comunitară este un model econom şi eficient, bazat pe sentimentul de solidaritate comunitară şi ajutor reciproc. Cetăţenii trebuie să fie precauţi”, a subliniat dânsa. Mai apoi a prezentat şi o înregistrare video despre riscul de a fi jefuit în stradă, când laşi anumite obiecte în maşină, sau cât de uşor este să deschizi un geam termopan. Totodată s-a mai menţionat că ultimul timp, pe reţelele de socializare apar frecvent poze în care sunt prezentate interiorul locuinţelor, diferite lucruri scumpe, proaspăt achiziţionate – adevărate indicii pentru hoţi.
Cum a evoluat programul de supraveghere de vecinătate la Năpădeni, dacă s-au întâlnit cu vreo situaţie neobişnuită? Valentina Ganea, lider de sector, a povestit că vecinii se ajută: „Când vedem ceva suspect ne autosesizăm, întrebăm cine este străinul care dă târcoale unei gospodării. Avem numerele de telefoane utile. Dar bine că nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun. Am instalat în sat placatele care anunţă că este sector supravegheat de vecini, probabil, asta sperie hoţii. Colaborăm cu poliţistul de sector”.
Prezentă la eveniment, Iulia Pancu, vicepreşedinta raionului, a accentuat că practica acestor şase localităţi, unde au fost create în total 17 sectoare supravegheate de vecini, trebuie să fie multiplicată şi în restul satelor.