Operatorul Air Moldova are datorii față de pasageri de milioane de euro. Compania deține o singură navă care se află în reparație. Tot ea are certificatul de operator aerian suspendat. La sfârșitul lunii septembrie urma să aibă loc adunarea creditorilor Air Moldova, unde să fie aprobat un plan de restructurare accelerată a companiei, lucru care nu s-a întâmplat, scrie Europa Liberă, citată de IPN.
Administratorul provizoriu al companiei, Irina Selevestru, a declarat pentru Europa Liberă că nu a avut loc nicio ședință cu creditorii la final de septembrie pentru că, până la ședința de validare a creanțelor, un avocat care reprezintă câțiva creditori a depus o cerere de strămutare a dosarului de la Judecătoria Chișinău la Curtea de Apel. Ședința urma să aibă loc pe 5 octombrie, însă același avocat a depus o altă cerere de strămutare, motivând că nu are încredere în Curtea de Apel și dosarul va merge deja la Curtea Supremă de Justiție.
În luna august, a expirat certificatul de navigabilitate a singurei aeronave pe care Air Moldova o are în gestiune. Aceasta este în mentenanță și trebuia să fie gata încă în luna aprilie, dar este încă în reparație. Din acest motiv, Autoritatea Aeronautică Civilă i-a suspendat, până pe 31 octombrie, certificatul de operator aerian.
Potrivit ultimelor date transmise de Air Moldova Autorității Aeronautice Civile, datoriile totale față de pasageri depășeau 6 milioane de euro.
Purtătoarea de cuvânt a Autorității Aeronautice Civile precizează că procesul de recuperare a banilor este mai complicat pentru pasagerii care au cumpărat bilete prin agențiile de turism și bilete de avion.
Air Moldova își tot anulează zborurile de la sfârșitul lunii februarie. Din aprilie, compania are conturile blocate din cauza datoriilor și nu poate achita salariile angajaților, serviciile Aeroportului Internațional Chișinău, datoriile față de prestatorii de servicii și pasageri. În mai, Air Moldova a cerut instanței acordul să facă „o restructurare accelerată” companiei, pentru a depăși dificultățile financiare și a evita falimentul. Restructurarea i-ar permite să atragă investiții de 50 de milioane de dolari.