Revenim la discuția referitoare la Legea nr. 133 din 13.06.2008 cu privire la ajutorul social, mai exact, modificarea ei, introdusă în decembrie 2017, care prevede organizarea lucrărilor în interesul comunității pentru beneficiarii de ajutoare.
La nivel central un timp îndelungat – au fost prevăzute 6 luni – s-au adus actele normative în corespundere cu legea în cauză, apoi, probabil, s-a socotit cine poate și e dator, iar aici nu intră toți beneficiarii, să muncească în folosul societății, după care, cum se vede, s-a mai tărăgănat și la fața locului.
Orice ar fi, dar consilierii municipali din Ungheni abia la sfârșitul lui decembrie, la ultima lor ședință, au stabilit care sunt activitățile de interes comunitar. Potrivit Dinei Cebotaru, asistent social la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, doar 97 de șomeri beneficiari de ajutor din oraș figurează în lista celor care trebuie să îndeplinească lucrări în interesul comunității. În ianuarie curent, numărul de ore de lucru în interes comunitar este calculat de un sistem informațional automatizat „Ajutor social” proporțional cu mărimea ajutorului social primit de familie, dar nu poate depăși 40 de ore pe lună.
Potrivit lui Tudor Gavriliuc, secretarul consiliului local, pe 28 decembrie anul trecut a fost adoptată decizia cu privire la aprobarea planului activităților de interes comunitar prestate de către șomerii din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social din municipiul Ungheni pentru anul 2019. Acest plan prevede lucrări de îngrijire a cimitirelor, mormintelor și monumentelor, crearea și întreținerea zonelor verzi (plantarea puieților, cosirea ierbii și alte lucrări de îngrijire a acestora), în timpul iernii – activități de deszăpezire a străzilor principale din localitate, a teritoriilor din jurul grădinițelor, școlilor, instituțiilor medicale; amenajarea și salubrizarea parcurilor, terenurilor de joacă pentru copii, terenurilor de sport, celor aferente izvoarelor, râurilor, lacurilor, cimitirelor, alte teritorii de importantă locală. De asemenea au fost incluse activități de întreținere a fondului locativ și a obiectelor de menire socială,, culturală și sportivă, participarea la salubrizarea și amenajarea municipiului în preajma sărbătorilor (Anul Nou, hramul etc.). În responsabilitatea beneficiarilor de ajutor vor fi lucrările de salubrizare a străzilor, trotuarelor, curților blocurilor locative etc. Într-un șir de lucrări vor fi antrenate persoanele condamnate la muncă neremunerată în folosul societății.
Iată acum municipiul va deveni, se pare, un oraș cu adevărat european, curat, verde și amenajat.