Recent la redacția noastră a venit o cititoare a ziarului nostru. Dânsa nu a venit cu mâna goală, dar cu un iaurt. Nu, nu ca să ne servească, însă ca să ne arate ce produs „calitativ” a achiziționat din unul din marele magazine din municipiul Ungheni.
Da, ea ne-a spus că administrația ia propus să-i returneze banii, adică au procedat conform legislației în vigoare, însă femeia dorește să cunoască ce trebuie să facă un cumpărător în asemenea caz, cine se face vinovat, pentru că produsul e ambalat, termenul e valabil înca pentru multe luni înainte, dar mucegaiul într-o grosime destul de mare îți arată că produsul e de cea mai proastă calitate și îți pune viața în pericol, și să publicăm în ziar ca să cunoască mai multă lume.
L-am contactat pe Alexandru Gorincioi, șeful interimar al Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor, ca să-l întrebăm care sunt acțiunile pe care trebuie să le întreprindă un consumator în așa situație. Acesta ne-a spus că primul lucru pe care trebuie să-l facă consumatorul este să se adreseze la angajații direcției (municipiul Ungheni, str. Alexandru cel Bun 93, vizavi de fostul DOSAAF). Aceștia merg la unitatea de comerț și întreprind un control al produselor (cum sunt ambalate, în ce condiții sunt păstrate) în cazul în care se constată că totul e în regulă la magazin, atunci verifică furnizorul în condiții le transportă.
Totodată, Alexandru Gorincioi ne-a mai oferit date de contact, unde consumatorii pot să depună petiții: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – 022 26 46 43, Viber – 067675544, Linia Verde – 0800 800 33 și Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor – 0236 2 56 09.