Agricultura este ramura de bază a economiei naționale, un domeniu care depinde în permanență de condițiile climaterice, piață de desfacere și susținere financiară. În mare majoritate acest domeniu este gestionat asociativ sau independent. Pentru a face față provocărilor timpului, unii agenți economici din această ramură caută căi și soluții de activitate eficientă.
Anatol Plăcintă, om de afaceri în domeniul agriculturii din satul Floreni, gestionează acestă ramură de 25 de ani, timp în care s-a confruntat cu diferite impedimente, generate de diferiți factori. „Agricultorii sunt cei care au parte mai mult de vreme instabilă, ba plouă prea mult, ba e secetă, depinde în totalitate de natură și de Dumnezeu. O altă problemă majoră este comercializarea roadei crescute, căci înainte vindeam producția în CSI, Rusia, Belorusia, e foarte scump să vinzi marfa acolo, cu toate că nu am nici o nostalgie după acele vremuri. Pe piața internă dacă o vinzi, e de calitatea a doua. Ce ține de comercializarea producției crescute în Uniunea Europeană, la fel, logistica e foarte scumpă, iar marfa trebuie să fie calitativă, dar ca să atingi acești parametri trebuie să faci totul ca la carte, iar dacă vrei să amăgești cumva cartea, se primește pe jumătate”.
Reieșind din aceste realități, antreprenorul își propune să regândească activitatea în domeniul prestat pentru a merge mai departe și a nu depinde de mai mulți factori: „A-și vrea să schimb viața mea și a copiilor mei, le-a și dori să trăiască altfel decât am trăit eu. Nu vreau să-i împovărez cu imensitatea de probleme și să se chinuie ca și mine. Îmi propun să construiesc o hală de 1000 metri pătrați, cu o capacitate de 1450 de tone, unde vor fi depozitate mere și prune. Tot aici va funcționa un frigider și o linie de sortare a fructelor”, a mai adăugat Anatol Plăcintă.
Mai nou, omul de afaceri, își propune ca o parte din producție să fie procesată prin deshidratare, o metodă efectivă de a obține un produs de calitate, cu o durată mai mare de păstrare și mai bine de realizat pe piață. În acest aspect fermierul are o colaborare cu alți agenți economici, care aplică cu succes această metodă: „Pentru țara noastră produsele ecologice sunt o oportunitate. Uscarea fructelor în Moldova și în special în zona de centru este o prioritate, e nevoie de ceva echipament pentru producere și fructe de calitate. Vreau să zic că produsul finit este gustos și nu conține zahăr, aditivi și chimicale. Este necesar să ne racordăm la asemenea tehnologii, dacă dorim să ieșim pe piața externă. În Europa, controlul sanitar e riguros, dacă produsul e cu chimicale, nu se permite să se comercializeze asemenea marfă. Cea mai mare obligație a noastră este de a alege cea mai bună materie primă. Afacerea mea este bazată pe această metodă. Producem cipsuri, baghete din fructe și chiar legume, care înlocuiesc analogii nesănătoși, pe care le adoră atât copiii, cât și maturii”, a menționat Larisa Castraveț, consultant în afaceri din Republica Moldova.
Problema produselor pe care le consumăm îi preocupă și pe consumatori, care de multe ori stau cu necunoscutul în față, atunci când procură un produs sau altul: „Dacă marfa e calitativă, are și cumpărători, dar nu tot timpul știm ce procurăm, căci producătorii noștri încă nu s-au învățat să producă calitativ. Pentru aceasta este nevoie de multă muncă și investiții. Pentru ca marfa noastră să ajungă pe piața europeană avem nevoie de calibrare, prelucrare cuvenită și ambalare estetică. Un fermier de unul singur nu are posibilitate să se descurce, poate e cazul să se unească în asociații sau cooperative”, a menționat Vasile, locuitor al municipiului Ungheni.