Concediul de îngrijire a copilului este perioada când unele mămici descoperă pasiuni noi. Din dorința de a avea un venit suplimentar, unele pasiuni sunt dezvoltate în mici afaceri, care în timp devin profitabile.
Marina Căruntu este una din zecile de mămici din orașul Ungheni, care au dezvoltat o mică afacere din pasiunea descoperită în perioada concediului de maternitate. A studiat la Universitatea „Ion Creangă”, Facultatea „Arte Plastice și Design”, dar a lucrat puțin în domeniu. Încă din studenție a început să confecționeze obiecte decorative. Ulterior s-a axat pe buchete, iar experiența i-a servit la crearea propriul său buchet de mireasă și alte ornamente necesare. După ce a aflat că urmează să aducă pe lume o fetiță, a început să creeze primele păpuși. „Întâmplarea a făcut ca prima mea păpușă cusută să deschidă porțile către o mică afacere. O cunoscută a văzut-o pe facebook, postasem o poză cu prima mea lucrare, eram mândră după atâta muncă și chin și ea m-a rugat să o vând, am zis de ce nu și de atunci am confecționat în jur de 70 de păpuși.
Dacă am inspirație, pot coase o păpușă într-o singură zi, dar de obicei le fac în 2-3 zile. Soțul meu este fericit că am o ocupație, mai ales că fac ceea ce-mi place. El este și principalul investitor. Mi-a cumpărat mașină de cusut cadou, știind că îmi doream una încă de când eram mică”, povestește emoționată Marina. Încet, încet, datorită rețelelor de socializare, tânăra a început să vândă păpuși, prețul uneia variind de la 500 la 900 de lei în dependență de stofa și accesoriile utilizate. Pe viitor tânăra mămică speră ca afacerea ei va crește, iar păpușile să facă cât mai multe fetițe fericite.
Cristina Bodrug este o altă mămică din satul Semeni, pasionată și ea de frumos, iar mâinile ei dau naștere unor accesorii unice și rochițe personalizate minunate pentru fetițe. Întotdeauna a fost îndrăgostită de frumos și mereu încerca câte ceva nou, însă niciodată nu și-a imaginat că va ajunge să iubească acul și ața. Cristina povestește că totul a început acum 4 ani. Având trei fetițe, avea o mare dilemă, atunci când le pregătea de școală, grădiniță, la diverse serbări. „Îmi aduc aminte că aveam nevoie de o fundiță galbenă, care nicidecum nu o găseam în vânzare. Așa m-am decis să cumpăr o panglică galbenă și să încerc să modelez eu una. Mi-a ieșit ceva minunat, așa că am mai cumpărat și alte panglici de diferite culori. În scurt timp aveam deja o întreagă colecție pentru fetițele mele, eram mândră de munca mea și fetele mele fericite. Am postat pe internet câteva din lucrări și de aici au început cuvintele frumoase, încurajările și comenzile”, ne-a mărturisit mămica. După accesorii au urmat rochițele personalizate. Prima rochiță o făcuse pentru fiica sa, când împlinise 6 luni, după ce a postat o poza au început să curcă comentariile și comenzile. „Afacerea mea a luat naștere datorită oamenilor care știu să aprecieze frumosul. Simt că asta e menirea mea, să fac fetițele fericite.
Dacă privesc asta ca pe o afacere? Momentan nu, e doar un hobby, care îmi aduce liniște sufletească. E imposibil să trăiești din hand-made. E nevoie de foarte multe comenzi, care nu le reușești de una singură și plus la asta ar trebui și prețul să fie mai mare, dar nu-și permit mămicile să achite prețuri exagerate. Visez cu timpul să am propriul magazin cu accesorii și rochite pentru fetițe, dar la moment e greu de realizat acest vis”, ne-a mai povestit tânăra.
Visul de a face pe viitor o afacere din pasiunea pe care au descoperit-o nu este împărtășită doar de aceste două mămici. În Raionul Ungheni avem zeci de mămici, care lucrează de acasă. Indiferent, dacă pot vorbi de o afacere de succes sau doar de lucruri create pentru satisfacția sufletească, psihologii recomandă mămicilor aflate în concediul de îngrijirea a copiilor să își rezerve timp și pentru plăcerile lor, să facă ceea ce le place, astfel ar putea depăși mai ușor depresiile postnatale și, de ce nu, să-și pună pe picioare propria afacere.