Antreprenorii spun că vor utiliza banii obținuți pentru a-și dezvolta afacerile, iar alții pentru a diversifica spectrul de servicii prestate. Datorită investițiilor, întreprinzătorii vor putea crea locuri de muncă, iar în bugetul de stat vor ajunge bani de pe urma impozitelor.
Suma maximă a grantului de 180000 lei au obținut-o 3 antreprenori: Olesea Viscun din satul Rezina, pentru genul de activitate fermă iepuri, pentru același gen de activitate a câștigat suma maximă și Andrei Grosu, iar Denis Tanașciuc – pentru servicii de catering, acesta deține o patiserie renumită din oraș. Granturi între 155 mii și 174 mii lei au obținut: Irina Gârbu pentru studioul de producție foto, Cristina Lupu pentru producție și confecționare de jucării, Cristian Craciun în domeniul prestare servicii în sfera construcțiilor și finisajelor și Evghenia Frunză-Struc din satul Zagarancea pentru cultivarea florilor decorative.
Ludmila Ursatiev, șefa secției economie și reforme din cadrul Consiliului Raional, susține că prin intermediul acestui program pot aplica tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Ei pot beneficia de suport informațional, consultanță, mentorat și suport financiar în valoare de până la 180 de mii de lei.
„Programul Național „Start pentru tineri”, are drept scop menținerea tinerilor în țară, dar și motivarea acestora pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat, preponderent în zonele rurale. Principala problemă pentru tinerii întreprinzători rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program se dorește integrarea tinerilor în circuitul economic, facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor lor. Ne bucurăm pentru reușita celor care au aplicat și au câștigat, și îi admirăm pe cei care nu lasă mâinile în jos și caută să aplice la diverse programe”, declară Ludmila Ursatiev.
Afacerea care i-ar readuce soțul acasă
Una din câștigătoare, Olesea Viscun, a acceptat să împărtășească din experianța sa. Tânăra în vâstă de 32 de ani povestește că de când și-a întemeiat o familie, soțul său se vede nevoit să plece peste hotare în căutare unui loc de muncă mai plătit. Soții au împreună 2 fete, iar bărbatul acesteia, după 9 ani de muncă în afara țării, s-a orientat să-și construiască un viitor acasă. De 3 ani muncește pentru a aduna banii ce urmează să le transforme visul în realitate. Ei vor să înființeze o fermă cu circa 600 de iepuri.
„Până acum am crescut iepuri pentru noi, iar de 3 ani ne propunem să înființăm o afacere. Ne-am inspirat de la o fermă de iepuri din Orhei, am fost în vizită acolo. Ne-am interesat cam cât ne-ar costa, desigur că am căutat și puncte de comercializare. Am participat la acest program și în alte două etape, acum suntem la a treia. Am finisat cuștile. Dar până la creșterea propriu-zisă încă e cale lungă. Granturile care se oferă sunt pentru anumite categorii de lucrări. Cum au fost pentru construcția cuștilor și doar pentru anumite materiale. Granturi se pot obține pentru procurarea frigiderelor, abatorului, dar, de exemplu, iepurii trebuie să-i crești din banii proprii”, a explicat Olesea Viscun.
Povestea familiei Viscun nu este unică. În astfel de situații se află sute de familii din raionul Ungheni. Cu părere de rău, puțini însă cunosc sau au curajul să aplice și să beneficieze de posibilitățile care li se oferă.