Pe fondul temperaturilor caniculare din această perioadă, utilizarea aerului condiționat devine o soluție tot mai des întâlnită, atât acasă, la birou, cât și în mijloacele de transport. Totuși, specialiștii atrag atenția că folosirea incorectă sau întreținerea necorespunzătoare a acestor sisteme poate transforma confortul termic într-un pericol real pentru sănătate.
Dacă nu sunt curățate și igienizate la timp, sistemele de aer condiționat pot deveni surse de bacterii, mucegai și alergeni, avertizează specialiștii.
„Este benefic ca aparatele de aer să fie întreținute cât mai bine, pentru a nu favoriza formarea coloniilor de bacterii ce pot duce la probleme pulmonare, cum ar fi boala legionarilor cauzată de bacteria Legionella pneumophila”, a declarat pentru IPN medicul de laborator, Valentina Vlah.
Pentru a preveni acumularea factorilor patogeni, se recomandă evitarea diferențelor mari de temperatură între interior și exterior. Trecerea bruscă de la căldura extremă la aer rece slăbește imunitatea organismului și agravează afecțiuni preexistente, precum astmul bronșic.
„Diferența nu ar trebui să depășească 5 grade Celsius dintre temperatura din cameră și cea setată la aparatul de aer condiționat , crește riscul de condens, ce duce la mirosuri neplăcute și înmulțirea bacteriilor.”, a explicat medicul.
Totodată amplasarea corectă a unității de climatizare este foarte importantă atât în încăperi, cât și în mijloacele de transport. „Poziționarea ar trebui să permită o distribuție uniformă a aerului rece, fără a crea curenți direcți și puternici în față sau la spate”, recomandă Valentina Vlah.
Disconfortul ocular este un alt efect al aerului condiționat mai ales în birourile în care angajații petrec mult timp în fața ecranelor. Aerul uscat favorizează sindromul de ochi uscați, o afecțiune tot mai frecventă în spațiile climatizate.
„Situația devine problematică doar dacă nu se respectă temperatura optimă în încăpere și distanța față de monitor. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, riscurile sunt minime”, a precizat doctorul.
Specialiștii recomandă aerisirea încăperilor înainte de pornirea sistemului de aer condiționat și curățarea filtrelor la începutul fiecărui sezon de utilizare. În birourile unde aerul este folosit constant, întreținerea trebuie realizată la fiecare șase luni sau un an maxim. Aerul condiționat aduce confort, dar folosirea sa necesită responsabilitate.