Pentru a preveni boli grave, medicii recomandă să efectuați examenele profilactice medicale. Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni, ne spune că orice cetățean al Republici Moldova are dreptul și obligația de a realiza acele 12 examene. „Adresați-vă medicilor de familie când sunteți sănătoși, doar în așa mod se pot preveni boli grave în faze incipiente și pot fi tratate cu succes”, a precizat acesta.
În continuare șeful Centrului de Sănătate Ungheni a descris în pași ce presupune fiecare examen și importanța sa.
Primul examen medical este antropometria – măsurarea înălțimii și a masei corporale. „Noi trebuie să atragem atenția la antropometri la masa corporală. Orice abatere de la o anumită normă denotă o patologie. Masa mărită înseamnă dereglări de metabolism, fie de colesterol. Scăderea masei corporale denotă un proces neoplastic (cancerul). Cancerul slăbește foarte tare organismul. În ambele cazuri, creștere sau scăderea masei corporale, medicul va veni cu sfaturi sau recomandări. Important este să ne adresăm la timp”, ne explică Oleg Belbas.
Lista urmează cu examinarea tensiunii arteriale. Fiecare cetățean trebuie să cunoască norma tensiunii arteriale a propriului organism, iar pentru aceasta trebuie să fie examinat cu regularitate. Orice abatere a tensiunii arteriale denotă o patologie și medicul prescrie tratamentul.
Examinarea obiectivă a tenului, a pielii – apariția oricăror papeloame, schimbarea de pigmenți sunt un semnal de alarmă și trebuie de realizat investigații mai ample pentru a preveni boli grave. Trebuie specialistul să-ți examineze amigdalele, ganglionii limfatici trebuie să-ți palpeze glanda tiroidă. Dacă este mărită sau micșorată. Iar în cazul femeilor medicul de familie trebuie să palpeze glandele mamare, pentru a depista în fază incipientă cancerul mamar.
Un alt examen important este tonometria oculară – pacienții cu risc de glaucom (mărirea tensiunii interoculare). Dacă este depistat precoce această boală poate fi tratată cu succes.
Testul pentru depistarea sifilisului – depistarea sifilisului în fază incipientă poate fi tratat. În fazele tardive dă complicații foarte grave. Este obligatoriu ca toți angajații să efectueze acest examen.
Analiza pentru depistarea colesterolului LDL. Persoanele după vârsta de 40 de ani este obligatoriu să realizeze examenul la acest tipul de colesterol LDL. Diferența dintre colesterolul LDL și colesterolul HDL:
Din punct de vedere medical, exista un singur tip de colesterol, însă în funcție de lipoproteinele care îl transportă prin sânge se diferențiază: Lipoproteine cu densitate moleculară mică – colesterol LDL (Low Density Lipoprotein); Lipoproteine cu densitate moleculară mare – colecterol HDL (High Density Lipoprotein). În percepția generală, colesterolul LDL este numit “colesterol rău”, în timp ce colesterolul HDL este “colesterol bun”. Explicația rezidă în faptul că pe de-o parte, lipoproteinele cu densitate moleculară mică reprezintă cea mai mare parte a colesterolului din sânge, acestea transportă colesterolul către țesuturi unde, pe termen lung, se pot forma plăci de aterom și îngustarea arterelor (ateroscleroza). Nivelurile ridicate de colesterol LDL sporesc riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. De cealaltă parte, lipoproteinele cu densitate moleculară mare, absorb colesterolul și îl transportă înapoi la ficat, unde este metabolizat (îndepărtat din corp). Astfel, nivelurile ridicate de colesterol HDL reduc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. (Sursa: medicover.ro).
Analiza nivelului de glucoză din sânge. Pentru a analiza nivelul de glucoza din sange se folosesc teste de laborator care masoara glicemia (in traducere zaharul din sange). In prezent sunt disponibile atat testari de laborator cat si teste rapide care se pot efectua oriunde, de orice persoana, cu ajutorul glucometrelor (Sursa:reginamaria.ro).
Citologia exfoliativă pe col cervical sau examen citologic Babeș-Papanicolau. Acest examen este efectuat obligatoriu odată la 3 ani. Această regulă nu trebuie de respectat dacă simțiți că ceva nu este în regulă. Precizăm că, cancerul de col uterin este a doua cauză de deces a femeilor cu vârste între 35-55 ani, după cancerul mamar. Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor (94%), dacă este descoperit în stadii incipiente, care, însă sunt asimptomatice, ele descoperindu-se numai în cadrul procesului de screening, prin examen citologic Babeș-Papanicolau.
Hemocult testul sau analiza maselor fecale la hemoragii. Testul pentru sânge ocult în fecale (FOBT) verifică dacă există sânge care nu se vede cu ochiul liber în materiile fecale. O cantitate mică de sânge care se pierde prin tractul gastro-intestinal nu poate fi identificată prin testul FOBT. Un rezultat pozitiv al testului indică faptul că o cantitate anormal de mare de sânge se pierde prin tractul gastro-intestinal. Principalul scop al testelor FOBT este profilaxia cancerului de colon în faza incipientă. Sângele din fecale poate fi singurul simptom precoce al cancerului. Acest test nu are valoare diagnostică pentru cancer, fiind necesară efectuarea altor teste și proceduri pentru a identifica sursa sângerării, deoarece prezența sângelui poate indica și alte probleme gastro-intestinale. Scopul secundar al testelor FOBT este acela de a investiga cauzele anemiei.
Dacă se depistează o cantitate de sânge anormală în masele fecale o dată la 2 ani se efectuează colonoscopia.
Analize pentru depistarea tuberculozei (TBC). Cu precădere persoanele social-vulnerabile, ciobanii trebuie să realizeze acest tip de analize.
Un alt control medical profilactic este radiografia digitală.