Implicarea elevilor în procesul decizional este un subiect complex, larg, sensibil și uneori controversat. „Administratorii instituțiilor de învățământ trebuie să creeze spații de încredere, pentru o comunicare eficientă cu elevii. În toate spațiile unde sunt copii, vocea lor trebuie auzită”, a menționat Iosif Moldovanu, expert în drepturile copiilor, în cadrul atelierul online „Implicarea elevilor și elevelor în procesul decizional”, organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.
Evenimentul a fost desfășurat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, implementat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, în parteneriat cu Organizația Non-Profit UN Woman Moldova și UNICEF Moldova. Webinarul a fost destinat cadrelor didactice și de conducere, dar și părinților.
În debutul activității, Gheorghe Trofin, coordonator de programe UNICEF, a menționat, că webinarul este important pentru că participarea copiilor în procesul decizional este un drept consfințit în Convenția Internațională pentru Protecția Copilului. Pentru copii este foarte important să se simtă parte a procesului educațional. Acolo unde opinia copiilor este întrebată, acest fapt influențează pozitiv inclusiv rezultatele academice ale copiilor. „Școala construiește o lume pentru copii și ea trebuie să fie aceea pe care o văd și și-o doresc copiii”.
„Vocea copiilor trebuie auzită pentru ca să susținem ideile lor. Și ei au foarte multe idei. Profesorii trebuie să le adreseze întrebări și să asculte răspunsurile. Dar uneori chiar elevii vin cu întrebarea și apoi cu răspunsul. Copiii aduc creativitate, improvizație și prin vocile lor creează în școală o stare de bine”, a menționat Iosif Moldovanu.
„Copii trebuie consultați în cadrul unor grupuri organizate, la nivelul clasei sau la nivelul școlii – în consilii ale elevilor – în cadrul cărora ei să exprime idei în relația cu administrația școlii, cu consiliul de administrație, cu consiliul profesoral, dar chiar și cu Direcția raională de învățământ, ceea ce contribuie la realizarea obiectivelor instituției de învățământ”, a specificat Iosif Moldovanu.
Atelierul, cu genericul: „Implicarea elevilor și elevelor în procesul decizional”, a fost al treilea din cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”. Cele anterioare au vizat politica de protecție a copilului și fenomenul bulingului în mediul școlar.